Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automobilky plánujú v Európe vybudovať sieť rýchlo nabíjacích staníc

Automobilky plánujú v Európe vybudovať sieť rýchlo nabíjacích staníc
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Konzorcium veľkých automobiliek BMW Group, Daimler, Ford Motor Company, Volkswagen Group, Audi a Porsche má v pláne vybudovať v Európe sieť vysoko výkonných a rýchlo nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Automobilky sa zamerajú zo začiatku na 400 lokalít, kde postavia nabíjacie stanice s výkonom až 350 kW.

Hlavným cieľom investície do takejto siete nabíjacích staníc je podpora masového zavádzania elektromobilov na trhu. Výrobcovia veria v budúcnosť elektrickej mobility a postavením siete rýchlo nabíjacích staníc pozdĺž diaľnic a hlavných dopravných tepien chcú majiteľom elektromobilov umožniť diaľkové cestovanie po Európe.

Nabíjacie stanice s výkonom 350 kW budú založené na kombinovanom nabíjacom systéme (Combined Charging System – CCS), čo je štandard rýchleho nabíjania, ktorý môžu používať akékoľvek značky automobilov. V pláne je ďalší vývoj už existujúcich technických noriem, ktoré by umožnili kompatibilným vozidlám ešte rýchlejšie nabíjanie, ako zvládnu najvýkonnejšie nabíjacie stanice, ktoré sa v súčasnosti používajú.

Konzorcium veľkých automobiliek plánuje v Európe vybudovať sieť rýchlo nabíjacích staníc pre elektromobily

Vybudovanie siete nabíjacích staníc s výkonom 350 kW v Európe tak majiteľom elektromobilov umožní cestovať na oveľa dlhšie vzdialenosti a podporí celkové zavádzanie elektromobilov do cestnej premávky. Automobilky, ktoré sa podieľajú na tomto projekte, podpísali memorandum o vzájomnom súhlase pre vytvorenie siete, ktorú chcú začať budovať už od budúceho roka. Ak všetko pôjde podľa plánu, do roku 2020 by po Európe mohlo byť rozosiatych tisíce takýchto rýchlo nabíjacích staníc pre elektromobily.