Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orange poskytne kompletné IoT riešenia na vlastnej infraštruktúre

Orange poskytne kompletné IoT riešenia na vlastnej infraštruktúre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Orange sa v tomto roku intenzívnejšie zameria na oblasť internetu vecí. Na poskytovanie IoT riešení využíva vlastnú infraštruktúru a pre zákazníka nechce byť len poskytovateľom konektivity, ale kompletného riešenia. Venovať sa bude špecializovaným riešeniam v rôznych oblastiach ako je smart city, priemysel či agro sektor a iné.

Na vlastnej infraštruktúre

 

Už od konca roka 2016 v pilotnej prevádzke testuje Orange vlastnú nízkoenergetickú sieť LoRa, ktorú aktuálne postupne preklápa do komerčnej prevádzky. Aktuálne je LoRa od Orangeu dostupná v piatich krajských mestách na Slovensku. Momentálne sú tak IoT služby od Orangeu k dispozícii v Bratislave, Trnave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Už v najbližších týždňoch pribudne pokrytie v Žiari nad Hronom či Šali, prípadne v ďalších lokalitách podľa požiadaviek zákazníkov. Orange zároveň pripravuje pilotnú prevádzku siete LTE M, ktorú plánuje spustiť už onedlho.

Na IoT komplexne

 

Vďaka úzkej spolupráci s materskou skupinou Orange, ktorá má so sieťou LoRa bohaté skúsenosti – vo Francúzsku je ňou pokrytých približne 87 % populácie – vie Orange koncovému zákazníkovi poskytovať nie len konektivitu, ale kompletné riešenie jeho „problému“. Práve poskytovanie komplexných riešení – zahŕňajúcich všetko od senzorov a zariadení, cez poskytnutie siete a konektivity, platformy na manažment pripojených zariadení, spracúvanie a analýzu údajov až po ich vyhodnotenie a vizualizáciu – je v oblasti IoT hlavnou ambíciou Orangeu na Slovensku.

Už doteraz poskytoval Orange viacero telemetrických služieb, ktoré je možné zaradiť do veľkej skupiny IoT – či už ide o službu monitoringu vozidiel zabezpečujúcu nielen lokalizáciu vozidla, ale aj vyhodnocovanie jeho prevádzky či knihu jázd alebo službu SIM manažér, ktorá umožňuje zákazníkovi obsluhovať svoje portfólio SIM kariet cez prehľadné webové rozhranie bez potreby navštevovať operátora.

„Na Slovensku budujeme a rozširujeme vlastnú infraštruktúru na poskytovanie IoT služieb. Vďaka vlastnému zázemiu a spolupráci so špičkovými partnermi tak vieme zákazníkom poskytnúť kompletné riešenie ich potrieb. Pri IoT službách ide zriedka iba o takzvané „škatuľové“ riešenia, ktoré si zákazník zakúpi na predajnom mieste. Väčšinou je potrebné navrhnúť a zrealizovať riešenia šité na presné požiadavky zákazníka,“ približuje Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí z Orangeu.

IoT platforma Live Objects

 

Orange pre svoje IoT riešenia využíva na zber a analýzu dát a manažovanie IoT zariadení pripojených do siete LoRa platformu Live Objects, ktorá pochádza priamo od skupiny Orange.
Výhodou platformy je jej univerzálnosť a nezávislosť od typu konektivity – nezáleží, ako je koncové zariadenie k platforme pripojené (LoRa, GSM, LTE-M, Wi-Fi alebo iným spôsobom), platforma vie zbierať dáta zo všetkých typov pripojených zariadení. Zákazníkom zároveň prináša možnosť komfortne tieto nazbierané dáta uchovať a spracúvať vo svojich interných systémoch, a jednoducho k nim pristupovať.

Prečo je LoRa jednou z aktuálnych alternatív?:

- je to nízkoenergetická sieť s dlhým dosahom a pokrytím aj vo vnútri budov,

- ideálne dopĺňa sieť LTE kategórie M, ktorá prichádza v licencovanom pásme,

- už aktuálne existuje dostatok zariadení využiteľných s LoRa a sú aj cenovo dostupné,

- vďaka spolupráci so Skupinou máme k dispozícii cenné skúsenosti a špičkovú platformu na zber a analýzu dát.

Čo a načo je IoT

Internet vecí (Internet of things) čiže IoT je v biznise čoraz skloňovanejším pojmom. Na začiatku sú vždy fyzické senzory, ktoré zbierajú údaje a tie sa spracúvajú v jednom bode (platforma). Na základe vyhodnotenia týchto údajov sa vykoná požadovaná akcia. Celý proces prebieha bez potreby ľudského zásahu. Riešenia na báze IoT ponúkajú mnohostranné využitie. Patria sem také služby ako sú napríklad „inteligentné“ odpadkové koše – manažment odpadového hospodárstva, aktuálne informácie o voľných parkovacích kapacitách, monitorovanie ovzdušia v budovách, monitorovanie zásielok a skladov či meranie spotreby energií a mnohé ďalšie.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Orange).

(Zdroj: Tlačová správa Orange)