Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Virgin Orbit prvýkrát vypustilo raketu z upraveného lietadla 747

Virgin Orbit prvýkrát vypustilo raketu z upraveného lietadla 747
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Približne štyri roky bola spoločnosť Virgin Orbit zaneprázdnená vyvíjaním štartovacieho systému pre prenos satelitov do vesmíru pomocou rakety namontovanej na krídlo upraveného modelu lietadla 747. Tímu sa tentoraz podarilo prvýkrát vypustiť raketu do vzduchu nad kalifornskou púšťou.

Virgin Orbit plánuje použiť svoj štartovací systém pre vypúšťanie satelitov na obežnú dráhu, ktoré sú malé ako bochník chleba alebo veľké ako chladnička. Tento prístup prináša niekoľko výhod oproti tradičným raketám, ktoré štartujú zo zeme.

Ide v podstate o premenu upraveného lietadla 747, nazvaného ako Cosmic Girl, na lietajúci kozmodróm, ktorý bude schopný vzlietnuť z konvenčných letísk. Vyhne sa tým problémom, ktoré súvisia s pozemnými kozmodrómami a bude menej náchylný na poveternostné podmienky. Spoločnosť Virgin Orbit tvrdí, že bude schopná dostať satelity na obežnú dráhu do 24 hodín, zatiaľ čo pri tradičnom vypúšťaní rakiet sa doba čakania môže natiahnuť až na 24 mesiacov.

Príprava rakety LauncherOne na pripevnenie k upravenému lietadlu 747 s názvom Cosmic Girl.

Kým bude táto služba komerčne dostupná, prejde ešte niekoľko rokov, no spoločnosť za posledných 12 mesiacov spravila výrazný pokrok. Lietadlo Cosmic Girl v septembri minulého roka získalo špeciálne upravené nosiče na spodnej strane krídla pre osadenie rakety LauncherOne a neskôr v novembri sa začali prvé testy.

Včera sa však prvýkrát podarilo v polovici letu lietadla CosmicGirl vypustiť raketu LauncherOne. Išlo o vôbec prvý takzvaný „drop test“, čo znamená, že raketa jednoducho klesla na zem v oblasti kalifornskej púšte. No tento významný test ukazuje, že mechanizmus uvoľnenia rakety funguje a môže slúžiť pre jej hladké oddelenie od lietadla.

Lietadlu Cosmic Girl sa prvýkrát podarilo vypustiť raketu LauncherOne v rámci takzvaného

Keď bude systém skutočne plne funkčný a pripravený na komerčné použitie, lietadlo Cosmic Girl vypustí raketu LauncherOne v nadmorskej výške okolo 10 000 metrov, ktorá zapáli svoje motory a vynesie satelity na obežnú dráhu. Cosmic Girl sa medzitým vráti na zem a pristane ako bežné lietadlo.

Spoločnosť Virgin Orbit dúfa, že vo Veľkej Británii uvedie do prevádzky komerčné služby už v roku 2021.

Raketa LaucherOne bude schopná na obežnú dráhu vyniesť satelity rôznych veľkostí.