Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšie elektrické nákladné vozidlo na svete takmer netreba nabíjať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarska spoločnosť KUHN Schweiz AG vytvorila najväčšie sklápacie nákladné vozidlo na svete s názvom eDumper. Tento elektrický sklápač je vybavený najväčšou batériou, aká kedy bola namontovaná vo vozidle. Vďaka jedinečnému pracovisku sa pritom batéria nemusí takmer nikdy nabíjať v nabíjacej stanici.

Obrovský 45 tonový elektrický sklápač eDumper je v podstate upravený model sklápača Komatsu HD605-7, z ktorého bol odstránený jeho 23 litrový dieselový motor a bol nahradený výkonným 590 kW elektromotorom s krútiacim momentom 9500 Nm a monštruóznou 600 kWh batériou. Tím potom eDumper vyslal pracovať do lomu v Pery, približne 100 kilometrov od Zürichu.

Tento lom svojim jedinečným prostredím umožní eDumperu vyrobiť toľko elektrickej energie, koľko potrebuje na svoju prevádzku. V lome sa elektrický sklápač naloží asi 60 tonami skaly, ktorú potom dopraví na miesto vykládky nižšie pod kopcom. Cesta s 13 percentným sklonom dole a ťažký náklad umožnia eDumperu prostredníctvom rekuperácie brzdového systému nabíjať batériu na ceste z kopca. Vyrobená energia je pritom údajne dostačujúca na to, aby sa prázdny sklápací nákladný automobil mohol vrátil späť do lomu.

Elektrický sklápací nákladný automobil eDumper.

Samozrejme, že najmä v zime, keď snehové reťaze výrazne redukujú výdrž batérie, bude potrebné batériu krátko nabiť z elektrickej siete. No na druhej strane, počas 10 rokov používania dokáže elektrický sklápač eDumper v lome presunúť 300 000 ton hornín, ušetrí spáleniu pol milióna litrov nafty, čím zabráni vypusteniu približne 1 300 ton CO2 do ovzdušia.

Elektrický sklápací nákladný automobil eDumper stojí približne 2,5 násobne viac ako jeho dieselový náprotivok. A jeho schopnosť výraznej rekuperácie vychádza z unikátneho pracovného prostredia, ktoré sa nedá replikovať vo všetkých lomoch. No napriek tomu je to ekologické riešenie pre konkrétne situácie, ktoré by mohlo pomáhať v ťažobnom priemysle.

Elektrický sklápací nákladný automobil eDumper.