Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Diaľkovo ovládaný štvornohý robot Spot pasie ovce na Novom Zélande

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štvornohý robot Spot z dielne spoločnosti Boston Dynamics sa dá teraz vďaka partnerstvu so softvérovou cloudovou platformou Rocos ovládať na diaľku odkiaľkoľvek na svete. Pre demonštráciu nových schopností sa rozhodol americký tím vzdialene monitorovať robota pracujúceho na izolovanej farme na Novom Zélande.

Vývojári z Boston Dynamics vymýšľajú pre svojho štvornohého robota Spot stále viac a viac aplikácií v reálnom svete. Robot tak napríklad pomohol lekárom v bostonskej nemocnici sa spojiť s pacientmi s ochorením COVID-19. V minulosti bol robot najatý na rôzne úlohy v priemysle, vrátane monitorovania ropných vrtov či staveniska.

Nové partnerstvo so spoločnosťou Rocos, vývojármi platformy pre prácu robotov v cloude, by pritom malo pomôcť významne rozšíriť funkčnosť robota Spot. Tieto nové schopnosti sa rozhodol tím z Boston Dynamics predviesť aj priamo v praxi a vyslal svojho štvornohého robota na farmu na Novom Zélande, kde bol na diaľku ovládaný práve cez platformu Rocos. V prezentovanom videu máme možnosť vidieť nielen to, ako sa robot dokáže šikovne pohybovať rôznym terénom, no dokonca aj zvláda pásť stádo oviec.

Nasadenie novej softvérovej cloudovej platformy umožňuje diaľkové spravovanie ľubovoľného počtu robotov Spot. Medzi schopnosti robotov Nová softvérová platforma umožňuje diaľkové spravovanie ľubovoľného počtu robotov Spot. Zahŕňa to schopnosť roboty nielen na diaľku ovládať, ale tiež monitorovať operácie a podľa potreby robotov presmerovať na nové misie.

Hoci sa toto oznámenie zameriava predovšetkým na priemyselné a poľnohospodárske aplikácie, súčasná globálna pandémia spôsobila, že robot Spot prijal niektoré nečakané nové úlohy. Jeden pilotný test v Singapure napríklad predviedol schopnosť robota monitorovať sociálne odstupy vo verejných parkoch. Okrem zníženia rizika nákazy pre zamestnancov parku tak môže Spot vysielať návštevníkom správy, ktoré im pripomínajú, aby si od seba udržiavali bezpečný odstup.

Nové schopnosti sa rozhodol tím z Boston Dynamics predviesť aj priamo v praxi a vyslal svojho štvornohého robota na farmu na Novom Zélande.