Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ford najíma robotických psov na pomoc pri prestavbe fabriky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štvornohé roboty Spot od spoločnosti Boston Dynamics sú zaujímavé stroje vybavené niekoľkými užitočnými funkciami. Tentoraz si dvojicu týchto „robotických psov“ vybrala automobilka Ford, aby vykonávali laserové merania a pomohli tak pri prestavbe vnútorného vybavenia v jednej z jej fabrík.

Spoločnosť Boston Dynamics pred mesiacom uviedla na trh svoje šikovné štvornohé roboty Spot. Hoci sú navrhnuté tak, aby fungovali hneď po vybalení z krabice, používatelia môžu využiť softvérovú vývojársku súpravu (SDK) a prispôsobiť tieto stroje konkrétnym aplikáciám.

Automobilka Ford sa pritom rozhodla, že namiesto kúpy si roboty Spot prenajme. Napriek tomu však od nich vyžaduje konkrétne úlohy. Nový pár strojov bol nazvaný Fluffy a Spot. Tieto roboty sú vybavené piatimi kamerami a batériou s výdržou takmer dve hodiny prevádzky na jedno nabitie. Budú nasadené vo výrobnom závode spoločnosti Van Dyke Transmission Plant v americkom Michigene, kde sa budú pohybovať rýchlosťou 4,8 km / h a pomocou laserov skenovať interiér fabriky.

Automobilka Ford nasadila dvojicu štvornohých robotov Fluffy a Spot pre laserové skenovanie priestorov fabriky.

Roboty budú tiež prepravované na zadnej strane malého autonómneho robota nazvaného ako Scouter. Ten sa bude pohybovať hore a dole uličkami a ušetrí tak energiu batérie týchto dvoch robotov. Cieľom je, aby Fluffy a Spot automatizovali proces laserového skenovania podlahy závodu. Údaje sa potom dodajú CAD softvéru, aby sa mohli inžinieri lepšie pripraviť na modernizáciu a prestavbu vnútorného vybavenia fabriky. V súčasnosti je takéto meranie prácne a drahé, s cenou takmer 300 000 dolárov na jeden výrobný závod, no roboty Fluffy a Spot by mohli výrazne skrátiť čas aj náklady spojené s týmto procesom.

Automobilka Ford nasadila dvojicu štvornohých robotov Fluffy a Spot pre laserové skenovanie priestorov fabriky.

Roboty môžu byť momentálne naprogramované tak, aby sledovali konkrétne cesty, vrátane pohybu cez úzke a nebezpečné priestory, chôdze po schodoch a po nerovnom teréne alebo manipulácii v sklone 30 stupňov. V súčasnosti môžu byť prevádzkované operátorom na diaľku zo vzdialenosti 50 metrov. No predpokladá sa, že by mohli tieto roboty byť v budúcnosti prevádzkované na diaľku aj mimo výrobný závod, odkiaľkoľvek v USA.

Automobilka Ford nasadila dvojicu štvornohých robotov Fluffy a Spot pre laserové skenovanie priestorov fabriky.