Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poľnohospodársky dron s dlhým doletom nie je limitovaný batériami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým drony, ktoré sa používajú na postrek poľnohospodárskych plodín, majú svoje výhody oproti bežne používaným práškovacím lietadlám, ich najväčšou nevýhodou je výdrž batérií. Spoločnosť Drone4Agro však prichádza so zaujímavým riešením tohto problému.

Čisto elektrické drony, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve pre postrek plodín herbicídmi alebo hnojivami, či dokonca ako letecké stroje na vysievanie plodín, bývajú bežne vybavené batériami s výdržou okolo 30 minút na jedno nabitie. To v praxi znamená, že sa musia pravidelne vracať z polí na základňu, kde prebehne výmena batérie. Navyše, aby sa batéria nevybila príliš rýchlo, nemôže dron niesť veľké množstvá pesticídov alebo hnojív, takže si ich musí často dopĺňať.

Prototyp poľnohospodárskej multikoptéry pre postrek plodín od spoločnosti Drone4Agro.

Holandskí vývojári zo spoločnosti Drone4Agro sa preto rozhodli zostrojiť prototyp zaujímavej elektrickej multikoptéry s predĺženým doletom, ktorá je špeciálne navrhnutá s ohľadom na poľnohospodárov. Nový multikoptéra má netypický tvar, s rozpätím ramena 6 metrov. Na tomto širokom ramene sa nachádza 16 vrtúľ. Tento stroj je vybavený dvojtaktným motorom s elektronickým vstrekovaním Loweheise, ktoré je spojený s elektrickým generátorom. Tento generátor zase dodáva energiu elektromotorov pri vrtuliach.

Nová poľnohospodárska multikoptéra dokáže pojať až 50 litrov kvapaliny a podľa spoločnosti Drone4Agro si ich multikoptéra bude vyžadovať tankovanie približne raz za každých päť letom. Zatiaľ ide o funkčný prototyp a technológia si zrejme ešte prejde nejakým vývojom. Momentálne nie je známe, kedy by mohla byť komerčne dostupná.

Prototyp poľnohospodárskej multikoptéry pre postrek plodín od spoločnosti Drone4Agro.