Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mercedes-Benz spustil jednu z najlepšie technologicky vybavených tovární na svete

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už dávno platí to, že ak chcú byť firmy konkurencieschopné, musia inovovať. Platí to aj v automobilovom sektore. Nepochybne i preto sa nemecký Mercedes-Benz rozhodol vynoviť a spustiť jednu z najlepšie technologicky vybavených automotive tovární na svete.

Jednými z najvyšších priorít koncernu Daimler sú dekarbonizácia a digitálizácia. V rámci prvého záväzku sa snaží neustále znižovať emisie spaľovacích motorov a zároveň aj rozvíjať elektromobilitu. Aj preto sa, i v rámci digitalizácie, rozhodol koncern zefektívniť všetky procesy v rámci prevádzky Factory 56.

Brány tejto továrne budú opúšťať autá od kompaktných až po vozidlá SUV, od konvenčných cez hybridné dobíjateľné zo siete až po elektrické pohony. Nastavené procesy a nové technológie pritom umožnia spustiť sériovú výrobu nového modelu už za pár dní.

Všetky montážne kroky vozidiel rôznych tvarov karosérie, a s rôznym druhom pohonu, sa vo Factory 56 uskutočňujú na jednej úrovni. Ako prvá zíde z výrobnej linky továrne nová generácia sedanu a dlhej verzie Triedy S. Neskôr sa bude na rovnakej linke vyrábať aj Mercedes-Maybach, či plnoelektrický model EQS.

Vďaka systému montáže budúcnosti je pružnejšia celá výroba. Dve takzvané TecLines slúžia na zabránenie vzniku fixných bodov pri montáži, čo zvyšuje flexibilitu celej haly. Spájajú všetky komplexné techniky zariadenia na jednom mieste. Tým sa ešte viac uľahčujú prestavby vo zvyšných častiach haly, ktoré sú potrebné napríklad na integráciu nových modelov.

V TecLines sú klasické výrobné pásy nahradené prepravnými systémami bez vodiča. Pri zavádzaní nového produktu, a s tým spojenej novej techniky zariadenia, stačí len zmeniť dráhu robotického prepravného systému. Celkovo sa v továrni Factory 56 používa viac ako 400 takýchto automatických prepravných systémov.

Koncern zavádza aj nový štandard pre spájanie karosérie s pohonom. Skladá sa z viacerých modulárnych staníc, čím chce predchádzať veľkým prestavbám a teda aj dlhším prerušeniam výroby.

Pri inteligentnej výrobe vozidiel bude pomáhať aj digitálny ekosystém MO360. Jeho súčasťou je rodina softvérových aplikácií, ktoré spájajú spoločné rozhrania a jednotné používateľské rozhrania.

Systém bude spájať informácie z najdôležitejších výrobných procesov a IT systémov, z viac ako 30tich závodov na výrobu osobných motorových vozidiel. Zároveň v reálnom čase poskytne každému zamestnancovi individuálne informácie a pracovné pokyny.

Ide tak o pomerne vysoko digitalizovanú výrobu vozidiel. Factory 56 je teda navrhnutá ako kompletne bezpapierová, čím sa ročne ušetrí asi 10 ton papiera. Stroje a zariadenia v celej hale sú navyše prepojené a väčšina z nich je kompatibilná s IoT, čiže s internetom vecí.

Ani ekológia nešla pri novom projekte bokom. Mercedes Benz si naplánoval, že z Factory 56 sa stane fabrika s nulovou uhlíkovou stopou, čiže nebude produkovať žiadne emisie CO2.

Okrem toho sa bude každým rokom šetriť aj na energii. Pomôcť v tom majú predovšetkým obnoviteľné zdroje v podobe fotovoltických zariadení na streche továrne. Približne 40 % strešnej plochy bude tiež pokrytých zeleňou. Elektrinou vyrobenou zo Slnka sa dá pokryť okolo 30 percent ročnej spotreby energie celého závodu. Časť elektriny bude pritom putovať do elektrickej siete s jednosmerným prúdom. Poháňať bude napríklad technické systémy budovy ako sú ventilačné zariadenia.

Navyše je k inovatívnej sieti pripojený aj akumulátor energie. Ten je založený na báze opätovne použitých akumulátorov vozidiel. Jeho celková kapacita je 1 400 kilowatt hodín a slúži na priebežné ukladanie elektriny zo solárnej energie z fotovoltického zariadenia.

Moderné osvetlenie so svetelnými diódami s technológiou Blue-Sky zasa zamestnancom umožňuje pracovať za denného svetla a zároveň šetrí energiu.

Automobilka sa domnieva, že takéto smerovanie ako je pri Factory 56 je jediné správne, a preto bude prvky tohto konceptu postupne zavádzať do všetkých závodov Mercedes-Benz na výrobu osobných motorových vozidiel na celom svete.