Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne drony by mohli účinnejšie odháňať vtáky od úrody

Autonómne drony by mohli účinnejšie odháňať vtáky od úrody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vtáky pravidelne konzumujú veľké množstvá plodín a často si zvyknú na stacionárne zariadenia určené na ich odplašenie. Vedci preto teraz skúmajú možnosť využitia autonómnych dronov, ktoré by prebrali túto úlohu.

V štúdii, ktorú nedávno uskutočnil tím z Washingtonskej štátnej univerzity, boli okolo malých pozemkov nainštalované kamery, ktoré sprevádzali prispôsobené multikoptéry. Živý výstup z týchto kamier bol priebežne analyzovaný algoritmom strojového videnia, ktorý bol vycvičený na rozpoznávanie pohybu vtákov mávajúcich krídlami.

Keďže by bolo ťažké mať pripravenú dostatočnú zásobu vtákov, aby mohli kedykoľvek vyraziť, výskumníci namiesto toho nechali dobrovoľníkov, ktorí sa pohybovali v teréne, napodobňovať mávanie krídlami rukami. Systém dokázal identifikovať tieto pohyby približne v 92 % prípadov a reagoval nasadením dronu, ktorý sa vznášal na príslušnom mieste.

Samozrejme, že ľudskí dobrovoľníci by sa dronu nezľakli. V predchádzajúcich štúdiách, ktoré uskutočnili tí istí vedci, sa však zistilo, že ručne pilotované drony boli veľmi účinné pri odháňaní skutočných vtákov.

Dron plašiaci vtáky mieri cez vinohrad v predchádzajúcej štúdii toho istého tímu.

V jednej štúdii viedlo použitie dronov k štvornásobnému zníženiu počtu vtákov v danej oblasti. V inej štúdii sa na poliach, na ktorých sa použili drony na odháňanie vtákov, znížil počet poškodených plodov o 50 %. Okrem toho nesúvisiaca štúdia oznámená začiatkom tohto roka ukázala, že automaticky nasadený dron bol účinný pri vyháňaní holubov zo strechy.

Výskumníci však uvádzajú, že je potrebné vykonať ďalší výskum, najmä zistiť, či si vtáky na drony časom nezvyknú. Ak sa tak stane, bude potrebné prijať ďalšie opatrenia.

„Mohli by sme drony upraviť tak, aby vyzerali ako dravce, alebo aby mali reflexné vrtule, ktoré sú naozaj lesklé,“ povedal vedúci vedec, docent Manoj Karkee. „Všetky tieto opatrenia by pravdepodobne spoločne zabránili vtákom, aby sa dostali do týchto vinohradov a na polia. Musíme to skúmať viac rokov, aby sme sa uistili.“

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Computers and Electronics in Agriculture.