Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poľnohospodársky robot Solix bude monitorovať plodiny na poliach

Poľnohospodársky robot Solix bude monitorovať plodiny na poliach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poľnohospodári by si mohli ušetriť veľa práce a nákladov, ako aj životné prostredie by mohlo byť ušetrené množstva škodlivých chemikálií, ak by sa plodiny nemuseli striekať plošne. Nový autonómny robot Solix na kontrolu rastlín bol navrhnutý s ohľadom na tieto skutočnosti.

Robot Solix, ktorého vytvorila kanadská agrotechnologická spoločnosť Solinftec, sa bude na štyroch kolesách autonómne pohybovať sem a tam po poliach poľnohospodárov. Bude pritom používať palubné kamery a ďalšie senzory, spolu so softvérom založeným na umelej inteligencii, na kontrolu zdravotného stavu rastlín a hodnotenie ich výživovej hodnoty. Navyše bude hľadať burinu a stopy po poškodení hmyzom. Na základe týchto údajov bude monitorovať aj stav celého ekosystému poľa.

Poľnohospodársky autonómny robot Solix na monitorovanie plodín.

Keď sa zistí problém, zaznamená sa jeho umiestnenie na poli a oznámi sa poľnohospodárovi, spolu s návrhmi, ako by sa mal odstrániť. Poľnohospodár potom môže podľa potreby aplikovať herbicíd, hnojivo alebo dodatočnú vodu na tomto jednom mieste, namiesto toho, aby musel ošetrovať celé pole.

Znamená to nielen to, že poľnohospodári nebudú musieť kupovať alebo aplikovať veľké množstvo chemikálií, ale aj to, že do životného prostredia sa dostane oveľa menší objem chemikálií. Okrem toho sa očakáva, že neustálym sledovaním zdravotného stavu plodín sa zvýšia aj výnosy.

Poľnohospodársky autonómny robot Solix na monitorovanie plodín.

Technické špecifikácie robota Solix zatiaľ neboli oznámené, pretože je stále vo vývoji. Plánuje sa, že technológia sa bude testovať na farme Stone Farms v Davidsone v štáte Saskatchewan, v spolupráci s univerzitou v Saskatchewane. Za predpokladu, že tieto testy dopadnú dobre, robot by mal byť komerčne dostupný na použitie pri pestovaní pšenice v čase budúcoročnej vegetačnej sezóny.

Poľnohospodársky autonómny robot Solix na monitorovanie plodín.