Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravený traktor John Deere je prvým na svete s pohonom na čpavok

Upravený traktor John Deere je prvým na svete s pohonom na čpavok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Záujem o alternatívne zdroje paliva pre traktory, ktoré pomáhajú eliminovať silné znečistenie naftou, rastie a vzhľadom na jeho rozšírené používanie ako poľnohospodárskeho hnojiva môže byť amoniak hlavným kandidátom. Startup spoločnosť Amogy stanovila v tejto oblasti dôležitú novú cestu, keď svoj energetický systém s nulovými emisiami namontovala na traktor John Deere a vytvorila tak vôbec prvé ťažké úžitkové vozidlo poháňané čpavkom.

Amoniak ako zdroj paliva sa začal sľubne využívať v niekoľkých druhoch dopravy, vrátane lodnej a leteckej. Dôležitými otázkami zostávajú najefektívnejší spôsob získavania energie z amoniaku a spôsob, ako môžeme vyčistiť energeticky náročné procesy spojené s jeho výrobou. No spoločnosť Amogy verí, že jej technológia je pripravená využiť jeho obrovský potenciál.

Jej energetický systém pozostáva z nádrže na uskladnenie amoniaku v kvapalnom stave, ktorý sa privádza do „vysoko účinných“ modulov, ktoré ho štiepia na dusík a vodík. Výsledný vodík poháňa palivový článok systému, ktorý podľa spoločnosti Amogy dokáže zabezpečiť nepretržitú dodávku energie na niekoľko hodín. Spoločnosť tvrdí, že jej riešenie ponúka päťkrát väčšiu hustotu energie ako lítium-iónová batéria, viac ako 700 Wh/kg.

Prvý traktor na svete poháňaný amoniakom.

Tento energetický systém bol integrovaný do inak štandardného traktora John Deere so schopnosťou vykonávať bežné poľnohospodárske úlohy, ale bez obvyklých emisií. Spoločnosť Amogy uvádza, že traktor bol vyvezený na niekoľko exkurzií, pričom medzi nimi bolo potrebné doplniť palivo, čo je podľa nej rovnako rýchle a jednoduché ako doplnenie paliva do bežného vozidla.

Amogy tvrdí, že technologické vylepšenia za posledný rok priniesli 20-násobné zvýšenie energetickej kapacity jej energetického systému na báze amoniaku. Túto demonštráciu na traktore považuje za dôležitý prvý krok v rámci svojho úsilia o dekarbonizáciu inej ťažkej nákladnej dopravy, ako je nákladná a lodná doprava, pričom ďalšie demonštrácie plánuje v budúcom roku.