Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron AeroSeeder zrýchľuje výsev krycích plodín na poliach

Dron AeroSeeder zrýchľuje výsev krycích plodín na poliach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už existujú drony, ktoré využívajú poľnohospodári pre postrek plodín herbicídmi a hnojivami. No nový dron s názvom AeroSeeder sa trocha líši v tom, že je navrhnutý ako nástroj pre zjednodušenie výsevu semien, ktoré by inak mohli byť ťažko vysievané.

Dron AeroSeeder, ktorý vyvinula americká spoločnosť s rovnakým názvom, je oktokoptéra (pre let využíva osem vrtúľ), ktorá je vybavená zásobníkom osiva s hmotnosťou až do 18 kilogramov. Naviguje sa pomocou GPS a senzorov pre udržiavanie nadmorskej výšky a sledovanie terénu. Vďaka tomu je dron schopný autonómneho letu po vopred naprogramovanej letovej dráhe a to rýchlosťou až 35 km / h. Počas letu na poľom uvoľňuje semená zo zásobníka, pričom rýchlosť výsevu je nastaviteľná.

No namiesto výsevu hlavných plodín je autonómny dron AeroSeeder určený pre výsev takzvaných krycích plodín. Ide o plodiny nízko rastúce plodiny, ktoré sa pridávajú k hlavným plodinám. Tieto krycie plodiny napomáhajú minimalizovať veternú a vodnú eróziu pôdy, zadržiavajú vodu v pôde, zabraňujú aj vyplaveniu živín pri prívalových dažďoch a zlepšujú celkovú kvalitu pôdy.

Dron AeroSeeder je navrhnutý pre efektívne vysievanie krycích plodín na poliach.

Zatiaľ čo krycie plodiny môžu byť vysádzané pozemnými strojmi, je to často komplikované, pretože poľnohospodári nechcú počas výsevu poškodiť hlavnú plodinu. Často používanou alternatívou je preto využívanie lietadiel, no na druhej strane je to finančne náročnejšie a poľnohospodári si musia dohodnúť s pilotom vhodný termín, na ktorý sa niekedy čaká dlho.

Na druhej strane môže byť dron AeroSeeder používaný bez takýchto prekážok samotnými poľnohospodármi. V rámci 8 hodinového letu pritom dokáže údajne vysadiť až 40,5 hektára. Keď sa minú semená v zásobníku alebo je potrebné dobiť batériu, dron sa automaticky vráti späť na miesto vzletu. Po nabití alebo doplnení semien do zásobníka sa opätovne sám vráti na miesto v poli, kde skončil výsev.