Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Grover vykonáva ťažké zdvíhanie v moderných skleníkoch

Robot Grover vykonáva ťažké zdvíhanie v moderných skleníkoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Startup spoločnosť Iron Ox, ktorá disponuje veľkými technologicky pokročilými a udržateľnými poľnohospodárskymi zariadeniami, ktoré sa nachádzajú v Severnej Kalifornii a v Texase, sa vo veľkej miere spolieha na roboty, ktoré pomáhajú zvládať pracovné zaťaženie. Najnovší robot s názvom Grover pritom dokáže zdvihnúť a presunúť záťaž s hmotnosťou až 454 kilogramov.

Robotické zariadenie na kolieskach Grover má zníženú karosériu a vyznačuje sa jedinečným typom kolískového odpruženia a systémom diferenciálneho pohonu, v ktorom je riadenie riešené selektívnym ovládaním jednotlivých kolies. Grover sa autonómne pohybuje v skleníkoch prostredníctvom viacerých skenerov LiDAR, spolu s kamerami smerujúcimi nahor aj dopredu.

Poľnohospodársky robot Grover.

Kamery tiež umožňujú robotovi identifikovať hydroponicky zavlažované moduly s rozmermi 1,8 x 1,8 metra a hmotnosťou 454 kilogramov, v ktorých sa pestuje rôzne ovocie a zelenina. Keď robot nájde cieľový modul, ktorý je podopretý na štyroch nohách, presne sa umiestni pod ním a potom pomocou motorizovaného zdvíhacieho systému modul úplne zdvihne z podlahy.

Poľnohospodársky robot Grover.

Grover následne prepraví modul do robotickej skenovacej kabíny na automatizovanú kontrolu. Ak je to potrebné, robot môže modul následne preniesť aj na iné stanice na ďalšie zavlažovanie, doplnenie živín alebo zber plodín.

Podľa spoločnosti Iron Ox by jej implementácia vysoko efektívneho robota mala pomôcť znížiť spotrebu vody, energie a pôdy. Táto technológia by tiež mala spoločnosti umožniť promptne reagovať na dopyt trhu, pretože rôzne plodiny sa môžu rýchlo zbierať podľa potreby, či už cez deň alebo v noci.

Poľnohospodársky robot Grover.