Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pútavý koncept traktora by mohol pomáhať v slávnych viniciach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Špecialista na poľnohospodárske stroje New Holland Agriculture sa spojil s odborníkmi na automobilový dizajn z Pininfarine, aby predstavili vizuálne úchvatný koncept traktora Straddle Tractor Concept. Ten je navrhnutý tak, aby vylepšil spôsob, akým sa pestuje špeciálne prémiové hrozno, a dokáže prechádzať niekoľkými radmi cez strmé a úzke vinice na svahoch.

Aj keď klasický a moderný automobilový dizajn spoločnosti Pininfarina je sám o sebe pútavý, vždy je zaujímavé sa pozerať očami týchto odborníkov na návrhy bežných, každodenných predmetov. Straddle Concept v skutočnosti nie je prvým konceptom traktora od známeho dizajnérskeho domu, ale je určite fascinujúci.

Spoločnosť New Holland hovorí, že vysoký, štíhly koncept traktora Straddle bol vytvorený špeciálne pre použitie na úzkych svahoch viníc niektorých z najslávnejších vinárskych oblastí sveta, od Champagne po Burgundsko. Vysvetľuje, že takéto vinice majú riadky hrozna oddelené nie viac ako 1,5 metra a sú často postavené do strmých kopcov, čo si vyžaduje ručný zber hrozna a údržbu vykonávanú traktormi, ktoré prehŕňajú riadky.

Koncept traktora Straddle Tractor Concept.

Koncept traktora Straddle skúma použitie špičkového dizajnu a technológií na uľahčenie práce pestovateľom, pričom vyzerá zároveň aj príťažlivo. Robustná zaoblená sklenená kabína a zužujúci sa tvar prednej časti je výrazne inšpirovaný tvarom flauty na šampanské. Okrúhle sklo je čistejším a hladším prevedením štvorcového orámovaného skla na súčasnej generácii zberačov hrozna New Holland a modrý náter je podobný farbe, ktorú majú mnohé stroje tejto spoločnosti, aj keď má hlbší odtieň kráľovskej modrej, ktorý úplne vynikne na plynulých krivkách karosérie.

Koncept traktora Straddle Tractor Concept.

Obvodové sklo sa vyklopí len natoľko, aby umožnilo operátorovi vojsť dnu, a potom poskytuje jasný výhľad na celé jeho okolie. Jediné otočné kreslo je obklopené dreveným obložením inšpirovaným sudmi na víno. Digitálna širokouhlá obrazovka v blízkosti stropu poskytuje ovládacie prvky kabíny pre kúrenie, chladenie a audio.

Straddle si svoje meno zaslúži znásobením svojej šírky stlačením tlačidla, kedy traktor vysunie ramená s kolesami tak, aby obkročovali viacero riadkov viniča. Medzitým sa zadný modul rozprestiera ešte o niekoľko riadkov viac ako taký pár krídel, čo umožňuje jednému stroju vykonať efektívnejší zber z viacerých radov viniča naraz.

Koncept traktora Straddle Tractor Concept.

Spoločnosť New Holland neprezradila veľa o mechanizme svojho konceptu a necháva ho v pozícii dizajnovej štúdie. Poznamenáva, že je kompatibilný s technológiou elektrického pohonu, ktorý sa v rámci stratégie Clean Energy Leader snaží posunúť poľnohospodárstvo od závislosti na fosílnych palivách smerom k udržateľnejším energetickým riešeniam. Bezvzduchové pneumatiky medzitým eliminujú defekty. Spoločnosť sa zatiaľ nezmieňuje o žiadnom pláne postaviť reálny produkt inšpirovaný konceptom Straddle.

Koncept traktora Straddle Tractor Concept.