Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

John Deere odhaľuje svoj autonómny poľnohospodársky traktor

John Deere odhaľuje svoj autonómny poľnohospodársky traktor
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť John Deere predstavila autonómny poľnohospodársky traktor schopný samostatne pracovať na poli 24 hodín denne. Model traktora s názvom 8R, ktorý bol odhalený na technologickom veľtrhu CES 2022, sa má začať hromadne vyrábať už tento rok.

Niektoré moderné traktory už dokážu jazdiť takmer samostatne a nový traktor John Deere 8R s výkonom 410 konských síl nie je prvým autonómnym traktorom na svete. Menšie autonómne traktory už boli vyrobené pre špeciálne aplikácie, no toto je jeden z prvých veľkých modelov na všeobecné použitie, ktorý sa dostane do veľkovýroby.

Autonómny traktor John Deere 8R.

Okrem toho, že autonómny traktor sleduje veľmi presnú dráhu, musí vykonávať veľmi špecifické úlohy pri príprave pôdy, pluhu, výsadbe a zbere plodín. Tiež musí byť schopný zmeniť svoje správanie tak, aby to vyhovovalo špecifickým plodinám, pôde, jej typu a poveternostným podmienkam.

Podľa spoločnosti John Deere môže robotický traktor znížiť náklady na pracovnú silu a oslobodí tak farmárov od toho, aby museli sedieť v kabíne až 18 hodín denne. Namiesto toho môže byť v prevádzke až 24 hodín denne, aby bolo možné využiť dobré počasie alebo rýchlo pozbierať úrodu. Poľnohospodári sa môžu zamerať na monitorovanie a nastaviť traktor z ručného zariadenia s nainštalovanou mobilnou aplikáciou, ktorá zobrazuje video a relevantné údaje v reálnom čase.

Autonómny traktor John Deere 8R.

8R-ka používa šesť párov stereo kamier v kombinácii s technológiou strojového učenia, ktorá spracováva zábery v milisekúndách, aby bolo možné rozpoznať prípadné prekážky. Ak sa traktoru dostane do cesty niečo neobvyklé, môže rýchlo vyhodnotiť situáciu a buď pokračovať v jazde, alebo zastaviť a požiadať operátora o pomoc. Keď sa stroj pohybuje, vykresľuje svoju polohu vzhľadom na geografické hranice s údajnou presnosťou v rámci jedného palca (2,54 centimetra).

Autonómny traktor John Deere 8R debutoval na výstave CES 2022. Výrobca zatiaľ nezverejnil jeho cenu.