Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo za pomoci paraglidingu predvádza hladké radenie prevodovky I-Shift

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Volvo sa snaží svetu ukázať, kam až ch technológia dvojspojkovej prevodovky I-Shift môže potiahnuť kamiónovú dopravu. Potom čo kamión s novou prevodovkou potiahol 826 ton sa Volvo rozhodlo demonštrovať hladkosť a efektivitu prevodovky za pomoci padáku, horského priesmyku a samozrejme kamióna.

Základom myšlienky použitia paraglidingu, ako ukážky schopnosti technológie prevodovky, bolo to, že kamión musí udržiavať stálu rýchlosť do kopca, inak paraglidista skĺzne na z neba na zem a môže sa zraniť poskakujúc po ceste za uháňajúcim kamiónom Volvo.

Volvo sa rozhodlo demonštrovať vlastnosti novej dvojspojkovej prevodovky I-Shift pomocou paraglidistu ťahaného kamiónom

Technológia dvojspojkovej prevodovky I-Shift umožňuje takmer okamžité preradenie prevodového stupňa, čo v konečnom dôsledku znamená nižšiu stratu rýchlosti medzi radením. Pri nákladných automobiloch tento systém umožní lepšie hospodárenie s palivom, pretože sa motor drží vo svojom ideálnom pásme výkonu s takmer žiadnou stratou rýchlosti. Dvojspojková prevodovka I-Shift umožňuje plynulú jazdu a zároveň zostáva vodič na vyšších rýchlostných stupňoch aj pri nižších otáčkach.

Dvojspojková prevodovka Volvo I-Shift umožní hladké radenie rýchlostných stupňov bez straty rýchlosti aj počas stúpania kamiónu do strmého kopca

Tak ako bola prevodovka užitočná pri demonštrácii s pripojeným padákovým klzákom k zadnej časti prívesu, taktiež uľahčí život vodiča pri ťahaní ťažkých nákladov cez strmý, klzký a nerovný terén. Z hľadiska údržby predstavuje hladšie radenie rýchlostných stupňov menej času stráveného mimo optimálneho pásma výkonu motora, čo znižuje opotrebenie dielov a znižuje náklady prevádzkarov nákladného vozového parku.

Po skončení demonštrácie hladkého radenia prevodovkou I-Shift vyzerá aj paraglidista spokojne