Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová chemická látka môže ochrániť včelie rodiny pred parazitickými roztočmi

Nová chemická látka môže ochrániť včelie rodiny pred parazitickými roztočmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predpokladá sa, že parazitické roztoče Varroa (tiež Klieštik včelí alebo Klieštik zhubný) môžu byť jednou z hlavných príčin kolapsu včelstiev, ktorá decimuje včelie rodiny na celom svete. Možno však existuje nádej, pretože bola objavená nová chemická látka, ktorá tieto roztoče likviduje bez toho, aby poškodila včely.

Roztoče Varroa, ktoré sú prítomné v kolónii, zabíjajú a požierajú larvy včiel a oslabujú dospelé včely tým, že im odhryzávajú kúsky z tela. Tieto oslabené včely potom majú problémy s hľadaním potravy, aby podporili kolóniu, a navyše sú náchylnejšie na infekciu vírusmi, ktorú potom môžu šíriť na iný hmyz v prostredí.

A hoci už existujú niektoré chemické látky, ktoré včelári používajú na boj proti roztočom, je možné, že roztoče si na ne časom vyvinú odolnosť. Preto je najlepšie pri ošetrovaní včelstiev striedať niekoľko takýchto chemických látok. Práve tu prichádza na rad prípravok s označením 3c36.

Členovia výskumného tímu v rámci štúdie umiestňujú do včelích úľov lepkavé listy papiera, ktoré zachytávajú mŕtve roztoče.

Túto zlúčeninu vytvorila profesorka Erika Plettner z kanadskej Univerzity Simona Frasera. Pôvodne bola navrhnutá tak, aby odradila larvy molice od požierania plodín. Nedávno sa však zistilo, že paralyzuje aj roztoče Varroa a spôsobuje ich odpadnutie z tela včiel a ich smrť v priebehu niekoľkých hodín po vystavení účinkom. Samotné včely pritom zostávajú nepoškodené.

V rámci poľných pokusov vykonaných v provincii Britská Kolumbia boli lepkavé listy papiera umiestnené na dne 40-tich úľov včiel. Každý úľ bol buď ošetrený prípravkom 3c36, ošetrený existujúcou látkou proti roztočom, alebo ponechaný bez ošetrenia. Na konci testovacieho obdobia tím odstránil a analyzoval lepkavé listy papiera, aby zistili, koľko mŕtvych roztočov na ne spadlo.

Jeden z lepiacich papierpv s mŕtvymi roztočmi zakrúžkovanými modrou farbou.

Zistilo sa, že prípravok 3c36 si počínal rovnako ako ostatné chemické látky, čo viedlo k oveľa väčšiemu počtu uhynutých roztočov, ako sa nazbieralo z neošetrených včelstiev. V súčasnosti sa plánujú ďalšie testy v nádeji, že táto zlúčenina by sa čoskoro mohla stať kľúčovou súčasťou arzenálu včelárov.

„Vždy existuje možnosť, že sa vyvinie rezistencia,“ povedala Erika Plettner. „Preto sa každé nové ošetrenie musí stať súčasťou integrovanej ochrany proti škodcom. Takéto postupy zmierňujú riziko vzniku rezistencie tým, že v nasledujúcich rokoch vyžadujú použitie iných zlúčenín alebo techník“.