Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne nákladné auto Volvo si našlo prácu v nórskom kameňolome

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Projekt autonómnych nákladných vozidiel Volvo Truck priniesol niekoľko zaujímavých riešení, ako je napríklad autonómny zber cukrovej trstiny alebo autonómne smetiarske vozidlá. Tentoraz švédska automobilka len netestuje svoju technológiu, no dáva ju priamo do reálneho nasadenia vo vápencovom dole, po prvej obchodnej dohode s nórskou ťažobnou spoločnosťou Brønnøy Kalk AS.

Obchodná dohoda medzi spoločnosťami Volvo a Brønnøy Kalk AS je zaujímavá aj z pohľadu toho, že tento výrobca uhličitanu vápenatého si kupuje celú dopravnú službu. To znamená, že bude platiť Volvu za každú jednu tonu vápenca, ktorú dokáže šesť autonómnych nákladných vozidiel transportovať z kameňolomu.

Trasa, ktorú majú autonómne nákladné vozidlá Volvo prekonať, je pritom relatívne krátka. Má dĺžku zhruba 5 kilometrov, no nie je vôbec jednoduchá. Najprv sa autonómne nákladné autá naložia vápencom v jame dolu a potom musia prejsť 100 metrov ku vchodu do 3,5 kilometra dlhého tunela. Po trase prejdú ešte jedným tunelom s dĺžkou 800 metrov a potom sa konečne dostanú na miesto určenia, kde svoj náklad vysypú na obrovské zariadenie pri okraji vody, ktoré materiál rozdrví, naloží na loď a potom sa odvezie.

Autonómne nákladné vozidlo Volvo.

Autonómne nákladné vozidlá Volvo počas jazdy využívajú množstvo senzorov, ako je GPS, radary a laserové senzory LiDAR pre samostatnú navigáciu a digitálne mapovanie okolia. Vozidlá si v kameňolome prešli testami s ľudskými operátormi, ktorí boli pripravení v prípade potreby zasiahnuť a prevziať kontrolu nad vozidlom. Teraz boli kľúče od auta odovzdané počítaču s plnou autonómiou, ktorý sa tak môže okamžite pustiť do svojej práce.

Autonómne nákladné vozidlo Volvo.

Autonómne nákladné vozidlo Volvo.