Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kinect sa scvrkol na senzor pre výpočty s umelou inteligenciou

Kinect sa scvrkol na senzor pre výpočty s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí majitelia staršej generácie herných konzol Xbox 360 od Microsoftu si iste pamätá na debut príslušenstva v podobe kamerového systému Kinect pre sledovanie pohybu. Spoločnosť Microsoft teraz svoju technológiu presúva do malého senzora určeného pre firmy a vývojárov.

Nová verzia zariadenia dostala názov Azure Kinect Developer Kit a ide o periférne počítačové zariadenie, ktoré disponuje najnovšími senzormi umelej inteligencie od spoločnosti Microsoft, ako je snímač hĺbky priestoru a pole so siedmymi mikrofónmi pre počítačové videnie a hlasové funkcionality. Azure Kinect tiež obsahuje 12 megapixlovú RGB kameru a 1 megapixlovú kameru.

Vývojári už predtým využívali pôvodný Kinect na výskum, rôzne aplikácie a ďalšie alternatívne použitia. Menšie zariadenie Azure Kinect Developer Kit by im však mohol otvoriť ešte viac kreatívnych možností. Veľkým plusom je aj to, že zariadenie bude poháňané cloduvým systémom spoločnosti Microsoft vďaka čomu môže využívať silu umelej inteligencie pre spracovanie náročných úloh. Vývojári tak nemusia sústrediť toľko energie v potenciálnych aplikáciách a umelú inteligenciu vedia využiť pre algoritmy umelej inteligencie aj v malých sieťach. Senzor sa dá používať samostatne alebo môže byť spárovaný s inými senzormi Azure Kinect pre vytváranie 3D máp miestnosti.

Microsoft Azure Kinect Developer Kit

Projekt senzora Azure Kinect Developer Kit, ktorý je poháňaný cloudom, je ešte v skorom štádiu, no spoločnosť Microsoft už má prvého partnera, ktorý zariadenie využíva v oblasti zdravotnej starostlivosti. Spoločnosť Ocuvera používa Azure Kinect v nemocniciach, aby sa predišlo pádom pacientov. Pomocou kombinácie algoritmov umelej inteligencie dokáže senzor určiť, či pacientovi hrozí pád a upozorní na to zdravotnícky personál ešte skôr, kým k pádu vôbec dôjde.

Spoločnosť Microsoft uvoľnila Azure Kinect Developer Kit na predbežnú objednávku za cenu 399 dolárov a spočiatku bude senzor k dispozícii v USA a v Číne.