Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najdlhší elektrický autobus na svete prevezie až 250 cestujúcich

Najdlhší elektrický autobus na svete prevezie až 250 cestujúcich
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca BYD už niekoľko rokov vyrába elektrické autobusy. V roku 2010 predstavil 12,2 m dlhý model a v roku 2014 prišlo na svet až 18,2 m dlhé vozidlo. Titul najdlhšieho elektrického autobusu teraz prebral model K12A s neuveriteľnou dĺžkou 27 metrov.

Nový plne elektrický autobus K12A bol oficiálne predstavený v sídle spoločnosti BYD v Shenzhene minulý týždeň. Vozidlo je vybavené batériou s prepojenými článkami a ako prvé získalo 4WD nastavenie, čo znamená, že môže byť prepnuté z pohonu dvoch kolies na pohon štyroch kolies a naspäť, pokiaľ si trasa vyžaduje záber navyše.

Plne elektrický autobus K12A bol oficiálne predstavený v sídle spoločnosti BYD v Shenzhene.

K12A obsahuje proprietárne batériové články, elektromotory a elektronické ovládače. S dĺžkou 27 metrov je tento elektrický autobus schopný naraz prepraviť až 250 cestujúcich. Jeho maximálna rýchlosť je 70 km / h a na jedno nabitie batérie zvláda prekonať vzdialenosť približne 300 kilometrov. Vďaka tomu by mal byť vhodný aj na celodennú prevádzku bez nutnosti nabíjania batérie.

Čo sa týka samotného nabíjania, K12A disponuje nabíjacími portami pre striedavý aj jednosmerný prúd, ktoré môžu byť voľne prepínaná tak, aby vyhovovali potrebám prepravcov. Plne elektrický autobus K12A bol vyvinutý pre globálne systémy BRT (Bus Rapid Transport) a prináša nulové emisie, čo umožní cestujúcim si vychutnať tiché cestovanie bez znečistenia a zároveň prepravca ušetrí značné náklady spojené s údržbou vozového parku.

S dĺžkou 27 metrov je elektrický autobus K12A schopný naraz prepraviť až 250 cestujúcich.

BYD K12A získal titul najdlhšieho plne elektrického autobusu na svete.