Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Služba Videokonferencia môže firmám zvýšiť produktivitu a ušetriť čas

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pandémia COVID-19 zmenila pracovný život mnohých. Osobné stretávanie sa viacerí vymenili za videokonferencie. V tomto smere sa rozhodol podporiť požiadavky používateľov aj SWAN. Z jeho dielne tak vzišla služba pomocou známeho komunikačného nástroja, ktorý používa dokonca aj americká armáda.

Služba s názvom Videokonferencia, od operátora SWAN, je založená na overenej technologickej platforme Vidyo. Tá patrí pod medzinárodnú skupinu Enghouse Systems.

„Je to americká spoločnosť, ktorá poskytuje videokonferenčné služby alebo teda nástroje už 20 rokov. Používajú svoj vlastný kodek, ktorý dlhodobo vyvíjajú a špecializujú na typ konferencie určených pre biznis zákazníkov alebo napríklad e-learning alebo telemedicínu,“ vysvetľuje Ján Matiaska, riaditeľ produktového vývoja, SWAN.

Pri výbere komunikačného nástroja by mala byť pre firmy na prvom mieste najmä bezpečnosť. A práve platforma Vidyo sa vyznačuje obojsmerným šifrovaním komunikácie. I vďaka tomu si našla využitie po celom svete.

„Či už v bankovom sektore alebo ju využívajú subjekty, ako napríklad americká armáda, NASA alebo vedecký inštitút CERN. Potom sú to ďalšie subjekty, aj u nás na Slovensku, z finančného sektora.“

Vďaka použitým technológiám sa môže služba od SWANu pochváliť podporou rozlíšenia až 4K, či schopnosťou dynamického prispôsobenia kvality obrazu a zvuku, podľa šírky internetového prenosového pásma.

„Dokáže pracovať aj s pripojeniami s nízkou rýchlosťou alebo teda s veľkou latenciou. Napríklad cez mobilné zariadenia, cez GSM, sa vie spotrebiteľ pripojiť a telefonovať so svojím šéfom, ktorý sedí v kancelárii. Tým pádom táto technológia nie je tak náročná na dátový prenos.“

Oproti iným videokonferenčným nástrojom môžu používatelia ťažiť aj z ďalšej výhody tejto služby.

„Beží lokálne na Slovensku v našom dátovom centre, ktoré je pripojené 100 gigabitovou rýchlosťou na náš backbone. Táto výhoda prináša so sebou aj to, že máme celú trasu videokonferenčného hovoru pod kontrolou v našej správe.“

Videokonferencia funguje v prostredí operačných systémov Windows, macOS či Linux. K dispozícii sú však aj mobilné aplikácie pre iOS a Android. Používateľ sa však môže pomocou jednoduchého zdieľaného internetového odkazu pripojiť aj cez ľubovoľné webové rozhranie, bez potreby niečo inštalovať. Popri videohovoroch sa však vývojári rozhodli používateľom priniesť aj funkcie, ktoré by mohli zefektívniť prácu na diaľku, najmä vo firemnom sektore.

„Napríklad je to zdieľanie obrazovky alebo konkrétnej aplikácie. Viem vyzdieľať aplikáciu, napríklad PowerPoint, ktorú vidia ostatní pripojení účastníci. Vieme si do nej kresliť, vieme ohľadne tých vecí komunikovať.“

Vhod môže prísť aj funkcionalita, ktorá umožní nahrávanie videokonferencií.

„Nahrávanie vieme využiť nielen na to, aby sme si vedeli dodatočne pozrieť nejaký míting, videokonferenciu, ale napríklad aj na účely školenia alebo nejakého e-learningu. My to dosť často používame v našej firme, že nahráme prezentáciu ohľadne novej služby, ktorú potom distribuujeme našim obchodníkom a vedia si pozrieť dané školenie vo svojom vlastnom čase,“ dodáva Ján Matiaska, riaditeľ produktového vývoja, SWAN.

Popri lokálnej používateľskej podpore poskytujú odborníci zo SWANu aj videokonferenčné zariadenia. Vďaka bezpečnému a plynulému prenosu obrazu a zvuku, či doplnkovým funkciám, by tak mohla služba Videokonferencia, od slovenského telekomunikačného operátora, pomôcť moderným firmám na Slovensku zvýšiť produktivitu a šetriť čas aj po skončení pandémie COVID-19.