Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Akcelerátor Challenger môže pomôcť slovenským firmám uspieť v zahraničí

Akcelerátor Challenger môže pomôcť slovenským firmám uspieť v zahraničí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívne firmy zo Slovenska v porovnaní s podobne veľkými krajinami zaostávajú v získavaní financovania aj expanzii na zahraničné trhy. Veľa z týchto firiem začína svoju cestu v biznis akcelerátoroch, ktoré u nás spolu s partnermi prevádzkuje konzultačná spoločnosť Civitta.

Ich akcelerátormi prešli desiatky začínajúcich firiem vrátane nedávno ocenenej firmy Sensoneo. Civitta chce “nakopnúť” viac perspektívnych firiem zo Slovenska, a preto spúšťa nový akcelerátor Challenger. Ten má pomôcť rozbehnúť biznis a získať investície pre zelené technológie, ktoré majú potenciál zmierniť dopady klimatickej krízy.

Začínajúce firmy sa do neho môžu prihlásiť do 28. septembra na www.challengeraccelerator.com. Záštitu nad programom prevzala prezidentka Zuzana Čaputová.

Príkladom zaostávania inovatívnych slovenských firiem je úspešnosť v prestížnej európskej grantovej schéme EIC. Tento grant doposiaľ získali iba dve firmy zo Slovenska: MultiplexDX, ktorý sa venuje diagnostike rakoviny, a ktorý sa podieľal aj na vývoji slovenského testu na koronavírus SARS-CoV-2. Aktuálne tento grant získala firma Sensoneo, ktorá vyvíja senzory a softvér pre inteligentnú správu odpadov. Tie umožňujú riadiť odpady na základe dát, stransparentniť odpadové toky a optimalizovať odpadovú zvozovú logistiku. Ich technológie sa aktuálne využívajú v 56 krajinách. Obe spoločnosti tak ako mnohé ďalšie však museli na svoj rozvoj najprv získať zdroje od súkromných investorov.

Slovensko má na viac

 

Inovatívne firmy z podobne veľkého Fínska pritom získali už sedemkrát viac EIC grantov ako Slovensko. Prečo je to tak?

“Dôvodom slabej úspešnosti Slovenska sú nedostatky v školstve, vyjadrovanie ekonomických úspechov našej krajiny iba počtom otvorených pobočiek zahraničných výrobných závodov, ale aj chýbajúce sebavedomie a pozitívne vzory,” hovorí Martin Basila, zakladateľ a riaditeľ firmy Sensoneo. “Takmer úplne u nás absentuje viditeľná spolupráca vysokého školstva s firmami. Chýbajú nám školy, pred ktoré sa takpovediac stačí postaviť a odchytávať talenty – jednoducho také nemáme a po talentoch musíme ťažkopádne pátrať,” dodáva.

Slovensko dáva na vedu a výskum iba 0,9 % HDP, čo je najmenej z krajín V4. Pre porovnanie, v Českej republike je to okolo 1,8 %. Priemer EÚ je okolo 2 %.

Ilustračné foto (Zdroj: Civitta)

Akcelerátor dokáže pomôcť hneď v začiatkoch

 

Kým reforma školstva či reštrukturalizácia ekonomiky štátu je beh na dlhé trate, svoj inovatívny potenciál vedia firmy zo Slovenska rozvinúť už dnes prostredníctvom biznis akcelerátorov. Práve v nich odštartovalo svoj biznis veľa úspešných firiem.

“Akcelerátory pomôžu začínajúcim firmám vstúpiť rýchlejšie na trh, získať zákazníkov, partnerov a napokon aj získať investorov pre ďalší rozvoj,” vysvetľuje Eva Šimeková, CEO v spoločnosti Civitta, ktorá pomáha inovatívnym firmám zo strednej a východnej Európy rozbehnúť svoj biznis.
Programom Civitty v minulosti prešlo aj Sensoneo.

“Civitta nám pomohla vyjasniť si kľúčové veci. Mali sme síce funkčný produkt, ktorý nám zvalidovali prví zákazníci, ale boli sme len na začiatku. Museli sme nájsť správny biznis model, cenovú politiku, postaviť tím. To sú oblasti, ktoré je dobré konzultovať s niekým, kto má nadhľad a skúsenosti,” spomína M. Basila zo Sensonea.

Absolventi akceleračných programov Civitty získali už 700 miliónov eur v investíciách. Medzi najznámejších absolventov programov Civitty patrí napríklad aj firma Bolt, ktorej trhová hodnota je už takmer 2 miliardy eur.

Akceleračné programy dokážu držať krok s rýchlosťou vzniku inovatívnych firiem.

“Rozhodnutia v takýchto firmách potrebujete robiť oveľa rýchlejšie ako v prípade organicky rastúcich firiem. Je takmer isté, že na trhu operujú ďalší inovatívni hráči, ktorí chcú osloviť rovnakých zákazníkov a vy musíte byť tým, pre ktorého sa rozhodnú,” dodáva riaditeľ Sensonea.

Ilustračné foto (Zdroj: Civitta)

Challenger hľadá najlepšie startupy v zelených technológiách

 

Civitta spúšťa nový akcelerátor Challenger, do ktorého sa môžu prihlásiť firmy, ktoré sa venujú zeleným inováciám a technológiám, ktoré dokážu spomaliť klimatickú zmenu alebo zmierniť jej dopady.

“Akcelerátor Challenger je určený pre inovatívne firmy s potenciálom rýchleho rastu aj za hranicami Slovenska, a ktoré prispievajú k udržateľnosti miest a podnikajú v zelených technológiách,” hovorí E. Šimeková z Civitty.

Dôležité informácie

● Firmy sa môžu prihlásiť na www.challengeraccelerator.com.

● Prihlasovanie je otvorené do 28. septembra 2020.

● Vybrané firmy začnú päťmesačný proces mentoringu, vylepšovania prototypov a biznis modelov, ktorý vyvrcholí záverečnou prezentáciou pred potenciálnymi investormi.

● Povedie ich viac ako 60 mentorov a úspešných podnikateľov.

● Startupy v akcelerátore Challenger budú súťažiť aj o finančné odmeny na rozvoj svojich projektov vo výške 60 000 eur.

● Vybraná firma získa aj možnosť rokovať o investícii v minimálnej výške 250 000 eur s CB Investment Management, hlavným investičným partnerom programu. Slovenské firmy v minulom ročníku získali investície od CBIM a Startup Wise Guys vo výške viac ako 1,5 milióna eur.

● Účasť v akcelerátore je bezplatná a Civitta nevyžaduje vlastnícky podiel vo firme.

“Začínajúce firmy to majú ťažké, uspeje iba malé percento z nich,” hovorí Michal Laco, Associate Partner z Civitty. “Ak im nepomôžeme, Slovensko ostane aj naďalej závislé na priemyselnej výrobe a len veľmi ťažko sa bude transformovať na sektory s vyššou pridanou hodnotou. Koronakríza ukázala, že závislosť na výrobe produktov a ich exporte ohrozuje ekonomiku celej krajiny,” varuje M. Laco.

Dokazuje to dátami Európskej komisie, podľa ktorých čaká slovenskú ekonomiku najhlbší prepad spomedzi všetkých krajín Európskej únie.

“Akonáhle klesol zahraničný dopyt po autách, slovenská ekonomika sa dramaticky prepadla. Ak na Slovensku nebudú vznikať úspešné inovatívne firmy, neskončíme už ani ako montážna dielňa Európy.” upozorňuje M. Laco.

Ilustračné foto (Zdroj: Civitta)

(Zdroj: Tlačová správa Civitta)