Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony vydáva najmenší a najľahší full-frame fotoaparát na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotoaparáty s full-frame snímačmi majú svoje zrejmé výhody; veľký obrazový snímač zvyčajne ponúka oveľa lepšie výsledky pri slabom osvetlení ako malý snímač a navyše umožní použiť jemnú hĺbku ostrosti na definovanie objektu a rozostrenie pozadia. Sony pritom do tohto segmentu prináša bezzrkadlový full-frame fotoaparát, o ktorom tvrdí, že je najmenší a najľahší na svete.

Full-frame fotoaparáty bývajú drahšie, ťažšie a objemnejšie, zatiaľ čo používajú veľké, ťažké a drahé objektívy. No zdá sa, že v roku 2020 prestane byť veľkosť tela full-frame fotoaparátu problémom. Japonská spoločnosť Sony totiž prichádza s modelom Alpha 7C (označovaný aj ako α7C), ktorý svojimi parametrami poriadne zamiešal karty. Vývojárom sa totiž podarilo vtesnať full-frame snímač do tela s rozmermi len 124,0 mm x 71,1 mm x 59,7 mm. Fotoaparát s batériou a s pamäťovou kartou vo vnútri pritom váži len 509 gramov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7C (α7C).

Vo vnútri kompaktného fotoaparátu s retro dizajnovým prevedením sa nachádza 24,2-megapixelový full-frame obrazový snímač Exmor so zadným osvetlením. Snímače z dielne spoločnosti Sony sú známe svojou kvalitou a tento konkrétny ponúka obrovských dynamický rozsah až 15 úrovní a zachytáva množstvo detailov v tieni a vo svetle, ktoré sa objavia pri následnom spracovaní fotografie. Stabilizácia v tele fotoaparátu kompenzuje chvenie ruky v piatich úrovniach a nová vysokokapacitná batéria umožní pomocou LCD displeja nasnímať až 740 snímok na jedno nabitie, alebo 680 snímok s použitím elektronického hľadáčika.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7C (α7C).

Systém automatického zaostrovania disponuje až 693 bodmi s fázovou detekciou a 425 bodmi s detekciou kontrastu, ktoré sa rozkladajú po celej ploche záberu. Všetky ostriace body pracujú dostatočne rýchlo na to, aby sa dali zachytiť série 10 snímok za sekundu s automatickým zaostrovaním a s úpravou automatickej expozície medzi jednotlivými snímkami. K dispozícii je samozrejme aj automatické zaostrovanie očí ľudí a zvierat v reálnom čase.

Z pohľadu nakrúcania videa by sa dal fotoaparát označiť ako bežný nástroj pre snímanie v plnom rozlíšení 4K. No chýba zatiaľ informácia o maximálnom počte snímok za sekundu, ale určite zvládne aspoň základných 24 snímok za sekundu. Čo sa týka nakrúcania spomaleného videa, fotoaparát ho nasníma v rozlíšení 1080p pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu. Dá sa nakrúcať aj s profilmi S-Log, HDR a S-Gamut.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7C (α7C).

O bezdrôtový prenos obrazu, diaľkové snímanie a rýchle zdieľanie fotografií sa postará integrované Wi-Fi. Vďaka rozmerom a váhe je fotoaparát ideálnym kandidátom na pripevnenie k dronu pre snímanie s 35 mm senzorov zo vzduchu.

Spoločnosť Sony pridáva aj nový kompaktný zoomovací objektív FE 28-60 mm F4-F5.6, ktorý poskytuje slušný štandardný rozsah priblíženia a je jednoznačne zameraný na použitie s najmenším a najľahším full-frame fotoaparátom na svete. Ten samozrejme dokáže prijať celú škálu objektívov s bajonetom FE.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7C sa začne predávať koncom októbra za cenu 1 799,99 dolárov len za telo bez objektívu. S objektívom FE 28-60 mm F4-F5.6 sa cena vyšplhá 2099,99 dolárov. Táto súprava bude dostupná tiež koncom októbra. Samotný objektív bude stáť 499,99 dolárov a na trh bude uvedený v januári.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony Alpha 7C (α7C).