Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Druhá generácia fotoaparátov Nikon Z6 a Z7 zvyšuje výkon spracovania

Druhá generácia fotoaparátov Nikon Z6 a Z7 zvyšuje výkon spracovania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nikon prešla na full-frame bezzrkadlovky zhruba pred dvoma rokmi, keď uviedla na trh modely fotoaparátov Z6 a Z7. Teraz chystá vydanie ich druhej generácie. Nové modely Z6 II a Z7 II sa môžu pochváliť väčším výkonom spracovania snímok a navýšením užitočných funkcií.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Nikon boli nové fotoaparáty navrhnuté „s ohľadom na spätnú väzbu od zákazníkov a zároveň stanovujú nový štandard výkonu, kvality a všestrannosti pre fotografov a filmárov“.

Za zmienku určite stojí, že vývojárom zo spoločnosti Nikon sa podarilo vtesnať do obidvoch nových fotoaparátov dva obrazové procesory Expeed 6. Tým sa zvýšila rýchlosť spracovania, rýchlosť snímania a kapacita vyrovnávacej pamäte. Počet megapixelov zostáva v obidvoch modeloch rovnaký, ako v prípade prvej generácie. Pre model Z7 II je to teda 45,7 megapixelov a pre model Z6 II je to 24,5 megapixelov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z6 II.

Neznížili sa ani parametre citlivosti ISO. Pri nepretržitom snímaní sa v plnom rozlíšení zvýšil počet snímok za sekundu z 9 na 10 snímok pre Z7 II, zatiaľ čo Z6 II-jka sníma až 14 snímok za sekundu oproti 12-tim. A nový model Z7 II tiež prekonáva viac ako trojnásobok vyrovnávacej pamäte oproti svojmu predchodcovi, zatiaľ čo model Z6 II jej pridáva až 5 krát viac.

Vylepšený bol aj systém automatického zaostrovania, ktorý teraz sprístupňuje detekciu očí a tváre v režime Wide-Area AF (L) a rozšíril sa rozsah detekcie automatického ostrenia pri slabom osvetlení, aby bolo možné zaostrovať v podmienkach už od -3 EV5. Fotoaparát Z7 II má 493 bodov s fázovou detekciou a 90-percentným pokrytím záberu, zatiaľ čo model Z6 II ponúka 273 bodov s fázovou detekciou.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z6 II.

Čo sa týka nakrúcania videa, Z7 II bude snímať v rozlíšení 4K UHD pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. S aktualizáciou firmvéru vo februári 2021 sa tejto schopnosti dočká aj model Z6 II. Fotoaparáty druhej generácie sú pritom prvými od spoločnosti Nikon, ktoré pre nakrúcanie videa podporujú automatické zaostrovanie s detekciou očí a automatické zaostrovanie s detekciou zvierat. Pre filmárov, ktorí sa používajú manuálne zaostrovanie pomocou kinofilmových objektívov, spoločnosť Nikon zahrnula možnosť obrátiť orientáciu ostriaceho krúžku za pochodu.

Tvorcovia získajú viac detailov, dynamického rozsahu a kontrastu v post-produkcii vďaka 10-bitovým výstupom N-Log a HDR, zatiaľ čo väčšiu kontrolu možno získať voliteľnou 12-bitovou aktualizáciou ProRes RAW.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z7 II.

Oba fotoaparáty majú telo vyrobené z odolnej horčíkovej zliatiny, ktoré je utesnené proti poveternostným vplyvom za každých podmienok. Systému redukcie vibrácií priamo vo fotoaparáte je k dispozícii s až piatimi úrovňami kompenzácie chvenia a teraz je k dispozícii slot CFExpress / XQD a SD slot pre pamäťové karty.

Fotoaparáty môžu byť počas používania napájané cez USB, aby sa šetrila batéria. Nechýbajú ani technológie Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.2 pre bezdrôtový prenos dát a diaľkové ovládanie fotoaparátu. Používatelia si v súčasnosti môžu vybrať zo 16-tich objektívov s bajonetom Z, ale spoločnosť Nikon plánuje na konci roku 2021 zvýšiť ich počet až na 24.

Prvým modelom, ktorý sa začne predávať, bude Z6 II. Dostupný bude v novembri za cenu 1 999,95 dolárov len za telo alebo za 2 599,95 dolárov spolu s objektívom NIKKOR Z 24-70 mm f / 4. Model Z7 II bude nasledovať o mesiac neskôr s cenou 2 999,95 dolárov za telo alebo za cenu 3 599,95 dolárov spolu s rovnakým objektívom, ako v prípade modelu Z6 II.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z7 II.