Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úložisko CRYOBattery bude skladovať energiu ako kvapalný vzduch

Úložisko CRYOBattery bude skladovať energiu ako kvapalný vzduch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo Veľkej Británii sa spustili práce na inovatívnom energetickom projekte, ktorý sa má stať jedným z najväčších európskych systémov skladovania energie. 250 MWh batériové úložisko CRYOBattery pritom využíva technológiu kryogénneho chladenia na premenu okolitého vzduchu na kvapalinu, ktorú sa dá použiť na dlhodobé ukladanie a uvoľňovanie energie.

Batériové úložisko CRYOBattery má byť postavené neďaleko mesta Manchester a bude využívať technológiu uchovávania kryogénnej energie, ktorú vyvinula spoločnosť Highview Power. Táto technológia je poháňaná procesom nazývaným ako skvapalňovanie vzduchu, pri ktorom sa okolitý vzduch nasáva, komprimuje a potom ochladzuje na teplotu -196 ° C.

Pri tejto teplote sa okolitý vzduch stáva tekutým a môže sa s vysokou účinnosťou skladovať v nízkotlakových izolovaných nádržiach. Keď je potrebná energia, môže sa kvapalný vzduch zahriať a rýchlo expandovať na plyn, pričom toto rýchle zväčšenie objemu sa využije na pohon turbíny a výrobu elektriny. Výhodou tohto prístupu je škálovateľnosť a to, že ponúka dlhodobejšie skladovanie energie ako bežné batérie, vďaka čomu môže hrať dôležitú úlohu pri integrácii obnoviteľných zdrojov energie do elektrickej sústavy.

Začali sa práce na 250-MWh batériovom úložisku CRYOBattery, ktoré bude postavené pri Manchasteri vo Veľkej Británii.

Spoločnosť Highview Power predtým postavila dve demonštračné zariadenie vo Veľkej Británii, no nový projekt 50 MW / 250 MWh batériového úložiska CRYOBattery v Carrington Village (21 km od Manchasteru) bude jej doteraz najväčším projektom a zároveň jedným z najväčších systémov pre skladovanie energie v Európe. Projekt získal grant od vlády vo výške 10 miliónov libier (11,22 milióna euro) na vybudovanie zariadenia, ktorého súčasťou bude priľahlé návštevnícke centrum.

Práce sa projekte sa momentálne začali a očakáva sa, že návštevnícke centrum sa otvorí v prvom štvrťroku budúceho roka, aby sa ľudia mohli informovať o pokroku. Batériové úložisko CRYOBattery by malo byť uvedené do komerčnej prevádzky v roku 2023. Predpokladá sa, že zariadenie bude mať dostatok energie na to, aby na päť hodín dokázalo zabezpečiť prísun elektrickej energie pre okolo 50 000 domov.

Vizuálizácia 50-MW / 250 MWh batériového úložiska CRYOBattery.