Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S novým fotoaparátom SL2-S sa Leica zamerala na filmových tvorcov

S novým fotoaparátom SL2-S sa Leica zamerala na filmových tvorcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok spoločnosť Leica predstavila 47,3-megapixelovú full-frame bezzrkadlovku SL2, ktorá bola aktualizáciou modelu SL z roku 2015. Teraz výrobca prichádza s modelom SL2-S, ktorý sa chváli veľkou vyrovnávajúcou pamäťou pre neobmedzený čas nakrúcania videa.

Hoci spoločnosť Leica upravila model SL2-S na novo vyvinutý full-frame obrazový snímač BSI CMOS, v porovnaní s predchádzajúcim modelom SL2 sa znížilo rozlíšenie len na 24 megapixelov. No vďaka spárovaniu s obrazovým procesorom Maestro III môžu filmoví tvorcovia nakrúcať video vo formáte 4 : 2 : 2 v rozlíšení 10-bit Cinema 4K (4 096 x 2 160) pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. A to buď na záznamové médium vo forme SD karty alebo cez HDMI na externý rekordér.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2-S.

Video v C4K sa dá nakrúcať aj rýchlosťou 60 snímok za sekundu, no to už si bude vyžadovať použitie orezania na formát APS-C. Spomalené videá v rozlíšení Full HD sa dajú v plnej veľkosti zaznamenať rýchlosťou 120 snímok za sekundu alebo až 180 snímok za sekudnu pri orezaní na formát APS-C. Spoločnosť Leica tvrdí, že vyrovnávacia pamäť až 4 GB zaistí, že čas záznamu je obmedzený len úložnou kapacitou karty alebo externého zariadenia.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2-S.

Veľkorysá vyrovnávacia pamäť tiež umožňuje fotografom vytvárať kontinuálne snímky v plnom rozlíšení rýchlosťou až päť snímok za sekundu pomocou mechanickej uzávierky, kým sa nezaplní úložná kapacita dvoch slotov pre karty UHS-II, alebo rýchlosťou až deväť snímok za sekundu bez funkcie automatického zaostrovania. Kontinuálne snímanie pomocou elektronickej uzávierky dokáže zachytiť až 25 snímok za sekundu, no tiež bez automatického zaostrovania.

Model SL2-S dostal do výbavy rovnaký elektronický hľadáčik, dotykový LCD panel a horný monitor ako predchádzajúci model SL2, no citlivosť na svetlo ISO sa posunula až na hodnotu ISO 100 000. Nechýba podpora bezdrôtových technológií Bluetooth a Wi-Fi. K dispozícii sú stereofónne mikrofóny a port pre externý mikrofón, mono reproduktor a konektor pre slúchadlá. Vďaka ochrane IP54 by sa mal dať fotoaparát dobre používať aj v nepriaznivom počasí.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2-S.

Spoločnosť Leica tvrdí, že ďalšia aktualizácia firmvéru prinesie integrovaný monitor zvukových vĺn, automatické sledovanie zaostrenia a ďalšie funkcie. Niekedy v budúcnosti by mala byť pridaná aj podpora štandardu kompresie videa HEVC pre 10-bitové nahrávanie až do rozlíšenia 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2-S je už v predaji za cenu 4 895 dolárov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2-S.