Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dizajnové okenné systémy Air-Lux sa pýšia stabilitou a maximálnou tesnosťou

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
11. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné budovy sa dnes predháňajú vo využívaní veľkých sklenených plôch. Nakoniec už známy architekt Le Corbusier povedal, že história architektúry je tiež história okna. Okno dotvára fasádu a je naozaj výrazným prvkom dizajnu stavby.

Nie vždy sa dokáže v tomto smere stretnúť kreatívna fantázia architektov s technickou realizáciou. Výnimkou ale môžu byť švajčiarske okenné systémy Air-Lux, ktoré sa zdajú byť, vďaka svojim technológiám doslova, bez obmedzenia a navyše majú na svojom konte dva svetové rekordy.

Moderný architektonický dizajn dnes automaticky počíta s veľkými sklenenými plochami. Istým vzorom v tomto smere je nepochybne aj vila Tugendhat, pri ktorej dnes takmer nikto neverí, že bola navrhnutá ešte v roku 1928. Podobnú silu neprerušovaného skleneného priestoru dnes do moderných stavieb prinášajú aj technológie Air-Lux.

„Ide o bezrámový dizajnový systém, ktorý pomáha dotvárať celkový vzhľad stavby pri zachovaní absolútnej funkčnosti. Má mimoriadnu tesnosť a to aj pri extrémne veľkých rozmeroch, kde už bežné tesnenia nedokážu plniť svoju funkciu,“ hovorí Ján Kováčik, DAKO Slovakia.

Práve v oblasti tesnenia sa systém pýši svetovým unikátom. Kým základom ostatných systémov sú štetinkové a klasické gumové tesnenia, Švajčiari stavili na osvedčený koncept, ktorý využívajú napríklad aj ponorky.

„Súčasťou systému je tesnenie, ktoré sa nafukuje. Stará sa o to malý elektrický mikro kompresor, ktorý je zabudovaný priamo v ráme elementu. Štandardne sa ovláda pomocou zabudovaného tlačidla a samozrejmosťou je dnes aj ovládanie cez mobilnú aplikáciu.“

Podobne ako v ponorke, kde sú okná pod hladinou vystavené vysokým tlakom a voda sa cez ne dovnútra stroja nedostane, sa ani pri systéme Air-Lux nedostane do miestnosti silný hnaný dážď, ktorému sú najviac vystavené horné poschodia výškových budov. Okrem dažďa systém bráni aj prachu a hluku.

„Čím vyššia budova a väčšie okno, tým väčšie sily na neho pôsobia. Pohyb medzi rámom a krídlom je vtedy intenzívnejší, ale nafukovacie tesnenie sa mu prispôsobuje. Efektívne vyplní akúkoľvek škáru. Jednoducho si predstavte, že máte medzi dlaňami stlačený balón. Ak pohybujete rukami, balón kopíruje pohyby vašich rúk a rovnako funguje aj toto tesnenie.“

Podľa odborníkov z DAKO Slovakia je Air-Lux jediný posuvný systém, ktorý je vhodný aj na výškové stavby, keďže dokáže odolávať ich výkyvom. Kým bežné okenné systémy zvládnu výkyvy budov do dvoch milimetrov, švajčiarske riešenie si trúfa na pružnosť dokonca na neuveriteľné 4 centimetre. Stáva sa tak rekordmanom v tejto oblasti. No prvenstiev má na svojom konte viac.

„Celý systém bol vystavený tvrdému testovaniu v skúšobniach po celom svete. V Amerike úspešne odolal hurikán testu. Drží si rekord za najväčší posuvný element s najväčšou tesnosťou systému na svete.“

Ak by sa to zdalo architektom stále málo, systém im dokonca uvoľní často zviazané ruky pri ich kreatívnej fantázii. Aj s atypickými možnosťami a širokou paletou materiálov, ako je hliník, bronz a dokonca aj drevo v 15-tich rôznych drevinách.

„Air-Lux má k dispozícii funkčné a 100-percentne tesné posuvné elementy v oblúku alebo naklonené posuvné elementy. Unikátne je riešenie otváravého celoskleneného rohu, ale aj pivotové dvere v rozmeroch štandardne až 3 x 5 metrov. No lahôdkou sú nepochybne sklené plochy, ktoré sa akoby magicky zasúvajú do zeme. Presne ako v známej vile Tugendhat.“

To, že ide o unikátne svetové riešenie, potvrdilo aj niekoľko najvyšších ocenení German Design Award. Porota ocenila špeciálne riešenie okna, ktoré nebolo bežne na trhu a bolo vyvinuté a vyrobené na mieru podľa návrhu architekta.

U nás sa o švajčiarsky systém Air-Lux starajú odborníci na okná z DAKO Slovakia. Aj vďaka nim tak riešenie dokážu využiť i Slováci.

„Vďaka veľkým možnostiam systému dokážeme architektom pomôcť zhmotniť ich špeciálne vízie. Snažíme sa s nimi dospieť k výsledku, ktorý bude pre nich naozaj bez kompromisov,“ uzatvára Ján Kováčik, DAKO Slovakia.

Švajčiarsky systém Air-Lux pre okná a otváravé posuvy tak architektom, ale i developerom, prináša voľnosť pri projektovaní funkčných moderných budov. Technológie s nafukovacím tesnením, ktoré skleneným výplniam prinášajú stabilitu a maximálnu tesnosť, sa tak zároveň nepochybne stanú náplasťou na problémy s hlukom, prachom a dažďom.