Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony založilo firmu pre drony, ktoré budú niesť fotoaparáty Alpha

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezzrkadlové fotoaparáty série Alpha od spoločnosti Sony sa stali veľmi populárnymi nástrojmi pre filmových tvorcov, a to najmä vďaka ich vynikajúcim obrazovým snímačom. Na tohtoročnom veľtrhu CES spoločnosť Sony oznámila, že rozbieha podnikanie s profesionálnymi dronmi špeciálne určenými pre prácu s fotoaparátmi Alpha.

Telá full-frame fotoaparátov, spolu s objektívmi, sú pre bežné profesionálne drony veľké a ťažké, čo sa odzrkadlí aj na výdrži ich batérie. Novozaložená dcérska spoločnosť Sony, ktorá nesie názov Airpeak, však chce ponúkať drony, ktoré sú tak malé, prenosné a ľahké, aby boli praktické a nezaberali veľa miesta pri presunoch vo vozidlách.

Prototyp profesionálneho dronu Airpeak od spoločnosti Sony.

Prototyp nového dronu od spoločnosti Airpeak má uhlopriečku 60 centimetrov a má štyri veľké vrtule umiestnené na ramenách z uhlíkových vlákien. Mohutné telo je schopné pojať dve batérie a má dlhé nohy vyrobené rovnako z uhlíkových vlákien, ktoré sa dajú sklopiť pre lepšie prenášanie.

Prototyp profesionálneho dronu Airpeak od spoločnosti Sony.

Pod dronom visí veľký nastaviteľný záves pre fotoaparát, ktorý je pripravený prijať a stabilizovať telo a objektív fotoaparátu. Sony samozrejme preferuje použitie svojich bezzrkadlových profesionálnych fotoaparátov série Alpha. Dron má tiež integrované aj vlastné duálne kamery, ktoré sú pravdepodobne používané na určovanie polohy a na vyhýbanie sa prekážkam. Ďalšia sklopná kamera smeruje dopredu a je určená pre zábery z pohľadu dronu pre operátora na zemi.

Prototyp profesionálneho dronu Airpeak od spoločnosti Sony.

Predpokladá sa, že funkcie kamery budú preradené do samostatného diaľkového ovládača a dron by mal byť schopný oddeliť vizuálne a riadiace zábery pre operátora a kameramana, takže sa na svoju prácu môžu sústrediť dve zodpovedné osoby.

Spoločnosť Sony má bohaté skúsenosti so širokou škálou elektroniky a tvrdí, že v projekte Airpeak využije svoje odborné znalosti v oblasti umelej inteligencie a robotiky. O prvých produktoch novej divízie zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti, no Sony chce pri vývoji svojich produktov pre komerčný trh spolupracovať s profesionálnymi tímami pre letecké nakrúcanie videí a fotografovanie.

Prototyp profesionálneho dronu Airpeak od spoločnosti Sony.