Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus Chromebox Fanless: Odolný a schopný firemný mini počítač

Asus Chromebox Fanless: Odolný a schopný firemný mini počítač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem mobilných zariadení podobných notebookom, ktoré fungujú na operačnom systéme Chrome, sú k dispozícii aj mini počítače, ktoré nezaberajú veľa miesta a sú určené pre tých, ktorí preferujú skôr stolné počítače. Najnovšie zariadenie Asus Chromebox sa radí k druhým menovaným a vďaka absencii aktívnych ventilátorov je toto zariadenie mimoriadne tiché.

Zariadenia Chromebook aj Chromebox sú určené pre tých, ktorí väčšinou pracujú a hrajú online, a preto by niektorým mohlo trocha chýbať integrované úložisko, systémová pamäť atď. To však určite neplatí o najnovšej novinke spoločnosti Asus. Nesie názov Chromebox Fanless a vyzerá tak trocha ako moderný smerovač.

Dá sa umiestniť na pracovný stôl, rovnako ako iné mini počítače, no dá sa namontovať aj na zadnú stranu monitora, takže nezaberie žiadne miesto na doske stola a nebude na očiach. Ak je mini počítač Chromebox Fanless umiestnený na stole, používateľ má lepší prístup k fyzickému pripojeniu periférnych zariadení, zatiaľ čo umiestenie za monitor je vhodnejšie napríklad pre reklamné obrazovky, predajné kiosky alebo ako pracovné stanice v skladoch.

Hoci je jednotka primárne zameraná na priemyselné alebo komerčné aplikácie, môže slúžiť aj ako náhrada desktopu pre pracovníkov v kanceláriách, ktorí trávia väčšinu času online, alebo pre ľudí pracujúcich z domu. Tak či onak, spoločnosť Asus tvrdí, že mini počítač bez ventilátora by mal byť viac ako vhodný pre použitie v náročných podmienkach.

Mini počítač Asus Chromebox Fanless.

Jednotka má rozmery 207 x 148 x 32 milimetrov a váži 1,2 kilogramu. Môže obsahovať procesory 10. generácie Intel Core i3 / i7 alebo Celeron s integrovanou grafikou Intel HD, spolu s až 16 GB operačnej pamäte DDR4-2666 RAM a až 256 GB úložiskom M.2 SSD. Antény pomáhajú používateľom nadviazať bezdrôtové pripojenie prostredníctvom technológií Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 6.

V prednej a zadnej časti zariadenia sa nachádzajú USB porty, aj keď počet a typ závisia od vybraného typu procesora. Všetky konfigurácie obsahujú dva porty HDMI 2.0 a jeden port USB-C, ktoré umožňujú súčasné zapojenie až troch 4K displejov, ako aj pripojenia Gigabit Ethernet a RS232.

Nový mini počítač Asus Chromebox Fanless sa začne predávať od budúceho mesiaca za cenu 399 dolárov.

Mini počítač Asus Chromebox Fanless.