Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovší štvornohý robot Spot sa dokáže autonómne nabíjať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics rozšírila možnosti svojho štvornohého robota Spot, ktorý pripomína veľkého psa, a predstavila nový softvér na diaľkové ovládanie, nové pripojenie robotického ramena a úplne novú verziu, ktorá sa dokáže autonómne dobiť. Tieto zručnosti by mali ešte viac rozšíriť príťažlivosť agilných štvornohých robotov, ktorí už pracujú vo viacerých druhoch oblastí po celom svete.

Novo predstavená verzia štvornohého robota Spot s možnosťami autonómneho nabíjania nesie názov Enterprise Spot a dodáva sa s účelovým nabíjacím dokom. Robot je schopný detegovať túto dokovaciu stanicu, skrčiť sa nad ňou, aby zaujal pozíciu pre nabíjanie, keď jeho batérie potrebujú šťavu. Prebieha to buď naprogramovaním tejto činnosti, alebo stlačením tlačidla návratu domov na sprievodnom rozhraní tabletu.

Táto nabíjacia dokovacia stanica tiež umožňuje robotovi Spot Enterprise nahrávať údaje zhromaždené počas celej jeho misie prostredníctvom ethernetového pripojenia. Spoločnosť Boston Dynamics navyše inovovala hardvér tak, aby nová verzia ponúkla väčšiu bezpečnosť, komunikačné schopnosti a umožnila autonómnu prevádzku vo väčšom rozsahu.

Najnovšia verzia štvornohého robota Enterprise Spot od spoločnosti Boston Dynamics.

Výrobca tiež predstavil nový webový softvér s názvom Scout, ktorý umožňuje operátorom virtuálne riadiť robota. To by mohlo v praxi znamenať spustenie vopred naprogramovaných autonómnych misií alebo manuálne ovládanie robota pri jeho práci.

Novo uvedené bolo aj robotické rameno Spot Arm, ktoré je vybavené 4K kamerou. Umožňuje tak uchopenie, zdvihnutie a prenášanie rôznych predmetov, ťahanie za páky, otváranie ventilov, či stláčanie kľučiek pre otváranie dverí.

Odkedy spoločnosť Boston Dynamics spustila predaj štvornohého robota Spot v septembri 2019, vykonával už najrôznejšie práce, vrátane pasenia oviec na Novom Zélande, skenovania tovární spoločnosti Ford na uľahčenie ich prestavby či ako pomocník pri inšpekcii stavieb v Londýne. Spoločnosť Boston Dynamics tvrdí, že v súčasnosti je na svete nasadených viac ako 400 robotov Spot, a dúfa, že tieto nové funkcie zvýšia ich komerčnú príťažlivosť.

Najnovšia verzia štvornohého robota Enterprise Spot od spoločnosti Boston Dynamics.