Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová súprava pridá autonómny režim pre existujúce traktory

Nová súprava pridá autonómny režim pre existujúce traktory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa autonómne traktory môžu hodiť pre niektoré aplikácie, v iných prípadoch je stále potrebný ľudský vodič. Skombinovať obe možnosti by mohla nová konverzná súprava, vďaka ktorej sa môže na existujúcich traktoroch meniť medzi autonómnym a manuálnym režimom jazdy.

Konverznú súpravu pre autonómny pohon traktora, ktorú vyvinula izraelská spoločnosť Blue White Robotics so sídlom v Tel Avive, je možné údajne nainštalovať do jedného dňa na akýkoľvek konvenčný traktor tretej strany. Spolu s GPS modulom obsahuje nastavenie aj jednotky LiDAR a optické kamery na detekciu a vyhýbanie sa prekážkam; predný nárazník citlivý na tlak, ktorý spôsobí zastavenie traktora, ak sa mu nebodaj podarí do niečoho naraziť; a štyri núdzové vypínače umiestnené okolo vonkajšej strany podvozku, ktoré môžu okoloidúci aktivovať a zastaviť tak vozidlo.

Konverzná súprava pre autonómny pohon traktora.

Poľnohospodári môžu použiť sprievodný počítačový program a určiť tak oblasť činnosti traktora na mape. Súprava potom použije tieto údaje na nastavenie svojho systému geo-plotu, ktorý zabráni tomu, aby sa vozidlo zatúlalo za tieto virtuálne nastavené hranice. Keď sa traktor s autonómnou súpravou pohybuje po poliach, jej systém umelej inteligencie mu umožňuje identifikovať rady plodín a na konci každého radu sa otočiť, aby mohol smerovať k ďalšiemu.

Dôležitou vlastnosťou konverznej súpravu však je, že v situáciách, keď ľudský cit funguje najlepšie, stačí len prepnúť spínač na súprave a traktor sa vráti do režimu úplného manuálneho ovládania. Systém pritom údajne už skúšajú „hlavní komerční pestovatelia“ v sadoch a viniciach na západnom pobreží USA, kde sa používa napríklad na postrekovanie a kosenie.

Konverzná súprava pre autonómny pohon traktora.