Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pomocou ozveny sa dajú bez problémov zrátať ryby z farmového chovu

Pomocou ozveny sa dajú bez problémov zrátať ryby z farmového chovu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre chovateľov rýb je veľmi dôležité sledovať počet rýb v sieťových ohradách, no zvyčajne to znamená ísť dovnútra a dočasne vyloviť niektoré ryby, čo môže byť pre ne stresujúe. Podľa nového výskumu by technológie založené na zvukovej ozvene mohli čoskoro poslúžiť ako ľahšia a presnejšia alternatíva.

Nielenže je pravidelné chytanie niektorých chovaných rýb náročné a časovo zdĺhavé, ale rybám to vyvoláva stres, a navyše to nie vždy poskytne presný odhad populácie chovaných rýb na farme. Vyriešiť by to mohla v budúcnosti technológia podobná sonaru, ktorá využíva zvukovú ozvenu.

Technológia spočíva vo vysielaní akustických impulzov do vody a následnom zisťovaní ich ozvien od ponorených objektov. Je už široko používaná napríklad v komerčných zariadeniach pre vyhľadávanie rýb. Takéto zariadenia sa však zvyčajne používajú len na zobrazenie polohy a približnej veľkosti húfov rýb. Posúdenie skutočného počtu rýb môže byť náročné, pretože ryby na vrchole húfu majú tendenciu tieniť pred akustickými impulzmi ryby, ktoré sú na spodku húfu, takže nie sú zreteľne detegované.

V rámci projektu PerformFISH, ktorý je financovaný Európskou úniou, sa vedci z nórskeho inštitútu SINTEF a gréckeho Helénskeho centra pre morský výskum pustili do riešenia tohto problému. Projekt začal dvomi sieťovými ohradami na rybej farme, z ktorých každá obsahovala známy počet lososov, a medzi ktorými bol umiestnené zariadenie s technológiou zvukovej ozveny. Vedci potom pristúpili k meraniu, pričom variovali vzdialenosť medzi dvoma ohradami a vzdialenosť medzi každou ohradou a zvukovým echo hlásičom.

Porovnaním rôznych odpočtov zo zariadenia so známym počtom rýb v sieťových ohradách bolo možné identifikovať konzistentný vzťah medzi informáciami poskytnutými týmito čítaniami a skutočným počtom rýb. Echo zariadenie potom bolo možné skalibrovať tak, aby poskytovalo spoľahlivé odhady hustoty rýb v uzavretých priestoroch.

O komercializáciu tejto technológie už prejavila záujem nórska spoločnosť Kongsberg Maritime.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).