Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny transportér zrýchľuje dodanie tovaru v skladoch

Autonómny transportér zrýchľuje dodanie tovaru v skladoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvôli súčasnej pandémii ochorenia Covid-19 ľudia nakupujú online viac ako kedykoľvek predtým. To znamená zvýšenú záťaž pre distribučné sklady, ktoré tak musia zaistiť rýchlu a bezpečnú prepravu tovaru. V tejto neľahkej situácii by im pritom mohol pomôcť autonómny transportér tovaru s názvom LoadRunner.

Systém LoadRunner bol vyvinutý inžiniermi z nemeckého inštitútu Fraunhofer a je určený na presun materiálu a logistiku. Pozostáva z plochého autonómneho robotického vozidla na všesmerových kolesách, ktoré dokáže jazdiť v skladoch rýchlosťou až 10 metrov za sekundu.

Každá robotická jednotka je poháňaná štyrmi elektromotormi a unesie maximálne úžitkové zaťaženie až 30 kilogramov. Po sklade sa dokáže navigovať pomocou integrovaných optických kamier, ktoré v budove sledujú vymedzovacie značky. Keď robot LoadRunner dorazí do cieľa, zabrzdí tak, aby jeho náklad skĺzol z vozidla na nakladaciu plošinu.

Pomocou technológie roja môžu dva robotické transportéry LoadRunner spoločne prenášať nosník.

Pretože v jednom sklade môže byť súčasne nasadených viac autonómnych transportérov LoadRunner, komunikujú medzi sebou cez sieť 5G a fungujú v roji, v ktorom sa zabraňuje vzájomným kolíziám. Chovanie roja tiež umožňuje, aby dve alebo viac robotických vozidiel spolupracovalo a nieslo bremeno, ktoré je príliš veľké alebo ťažké na to, aby ho odviezol jeden robotický systém LoadRunner. Alternatívne je každé vozidlo schopné ťahať náklad až v štyroch navzájom spojených prívesoch.

Počas nedávneho testu tejto technológie v reálnych podmienkach dokázala skupina približne 60-tich LoadRunnerov úspešne spracovať až 13 000 balíkov za hodinu. Výskumníci z Fraunhoferovho inštitútu v súčasnosti vyvíjajú aj exteriérovú verziu vozidla, ktorá by sa dala využiť aplikáciách, ako je napríklad premiestňovanie tovaru medzi skladmi alebo dokonca na ťahanie batožinového vozíka na letiskách.