Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konferenčné systémy Logitech Rally si zobrali na pomoc umelú inteligenciu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dištančné vzdelávania a Home Office - to sú v tejto dobe jedny zo zrejme najčastejšie skloňovaných slovných spojení. Covid 19 preveril mnohých, ako sa s tým dokážu vyrovnať. Jedným z najpoužívanejších nástrojov v tejto súvislosti sa preto stal systém na prenos obrazu a zvuku. Známa firma Logitech sa tejto oblasti venuje už dlhodobo, a tak nečudo, že sa z ich dielne dostal na svetlo sveta už nejeden zaujímavý konferenčný systém. Po novom je jeho súčasťou dokonca aj umelá inteligencia.

Už v roku 1998 sa vývojári zo spoločnosti Logitech pochválili svojou prvou kamerou určenou pre video hovory. Za tú dobu sa video konferenčná technika posunula výrazne vpred. Dnes sú tak k dispozícii rôzne pokročilé systémy sprostredkovania obrazu a zvuku na diaľku, ktoré zvládnu naraz pokryť aj veľké množstvo účastníkov.

„Logitech poskytuje riešenia pre jednotlivcov, ale takisto aj pre stredné, väčšie skupiny užívateľov až do 46 účastníkov. Sú to riešenia založené na hardvérových kamerách od Logitech Brio, čo je 4K kamera, až po systémy ako Rally Plus a absolútna novinka je Rally Bar,“ hovorí Richard Karel, AP Media.

Tieto systémy dostali do vienka obrazové technológie, ktoré nielenže nasnímajú účastníkov vo vysokom rozlíšení, ale dokážu tiež poskytnúť plnohodnotné optické približovanie. Hodí sa to najmä vtedy, keď sa má kamera sústrediť na hlavného rečníka. No rovnaký dôraz bol kladený aj na zabezpečenie zreteľného zvuku.

„Tieto nové zariadenia sú odladené na to, aby podávali kvalitný zvuk, ale takisto aby aj kvalitný zvuk snímali. A nie je to len teda vyladené na hlas, pretože dneska aj počas videokonferencií púšťame obsah rôzneho charakteru, rôzne videá.“

Aby bol zážitok z obrazu a zvuku čo najvernejší, vývojári sa rozhodli implementovať do systémov aj viaceré pokročilé technológie, za ktorými stojí dokonca umelá inteligencia.

„To znamená, už niektoré algoritmy, ktoré vychádzajú z tých takzvaných skúseností – „best practices“, ale takisto dokáže sa tento systém učiť postupne podľa toho, ako je používaný a v akom prostredí je používaný.“

Technológia z portfólia umelej inteligencie, s názvom RightLigth, tak môže napríklad optimalizovať záber, v závislosti od svetelných podmienok v miestnosti.

„Ak účastníci mítingu sedia v miestnosti, kde je za nimi príliš jasná plocha, napríklad presklená presklená fasáda, Right Light upraví toto pozadie pomocou automatickej uzávierky, kamery a objektívu tak, aby tváre a tí účastníci boli v rámci toho video prenosu s prirodzenou farbou pleti a samozrejme aj ostatné ostatné atribúty tej miestnosti boli viditeľné.“

Technológia RightSound zasa zabezpečí potláčanie nežiaducich zvukov v miestnosti, ako je napríklad ťukanie perom o stôl či listovanie v papieroch počas mítingu. Okrem toho sú algoritmy schopné vyrovnávať hlasy účastníkov tak, aby celkový zvukový vnem pôsobil prirodzene. No a technológia RightSight využíva ďalší algoritmus, ktorý sníma účastníkov v miestnosti a reaguje na aktuálny priebeh daného mítingu.

„V minulosti sa veľakrát kamera zaoberala tým hlavným rečníkom, ale dneska vieme, že počas mítingu je veľmi dôležitá aj tá mimo verbálna komunikácia. A nielen dôležité to, čo počujeme, ale dôležité je aj to, čo vidíme, ako reagujú všetci účastníci toho mítingu. Čiže RightSide zabezpečí to, aby počas mítingu boli všetci účastníci toho mítingu priamo v zábere.“

Videosystémy Rally Plus a Rally Bar sú primárne určené pre konferenčné miestnosti a aj preto dostali do výbavy ďalšiu šikovnú technológiu.

„Je tam plnohodnotná takzvaná PTZ kamera, ktorá dokáže práve cez motorický pohon, či už otáčania alebo zoomu, snímať takúto veľkú miestnosť a všetkých účastníkov.“

Výhodou je to, že video systémy z dielne Logitechu sú kompatibilné s množstvom obľúbených video konferenčných platforiem.

„Či už je to Zoom a Microsoft Teams, Pexip, GoToMeeting alebo mnohé ďalšie. A tieto zariadenia sú práve odladené a mnohokrát aj certifikované práve týmito spoločnosťami.“

Nie každý video konferenčný systém si však dokáže používateľ, či firma nainštalovať sama. Aj preto skúsení odborníci z AP Media podávajú ako systémový integrátor pomocnú ruku.

„Systém ako je Rally Plus alebo Rally Bar si už vyžaduje odbornú inštaláciu, nakoľko treba ťahať signálové trasy medzi kamerou, medzi stolom, medzi pripojenými bodmi. V modernej architektúre sa často používajú tie tvrdé materiály, ako je sklo, priznaný betón. A práve tieto materiály nevytvárajú práve optimálne prostredie pre snímanie zvuku a pre videokonferenciu. V takom prípade dodatočne vieme navrhnúť riešenie, ktoré túto miestnosť akusticky vylepší,“ dodáva Richard Karel, AP Media.

Vďaka inovatívnym technológiám, ktoré využívajú umelú inteligenciu si môžu video konferenčné systémy Logitech Rally Plus a Rally Bar nájsť uplatnenie nielen pre komunikáciu medzi pracovnými tímami v rámci väčších firiem. Mohli by sa tiež stať vhodnými nástrojmi pre praktické ukážky produktov, ale i pre školenia a samozrejme majú svoje významné miesto aj pri dištančnom vzdelávaní.