Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojica nových VR okuliarov HTC je zameraná na profesionálov

Dvojica nových VR okuliarov HTC je zameraná na profesionálov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to už nejaký čas, čo spoločnosť HTC aktualizovala svoj modelový rad VR okuliarov Vive. Teraz nám to HTC vynahrádza uvedením dvoch zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality s rozlíšením až 5K súčasne: model Vive Pro 2 pripojený k počítaču a samostatný model Vive Focus 3.

Jednou z kľúčových hardvérových aktualizícií nových VR okuliarov Vive Pro 2 a Vive Focus 3 je vysoké rozlíšenie 5K, rovnako ako 120-stupňové zorné pole (predchádzajúce modely mali 110 stupňov), ktoré umožní používateľom vidieť ešte viac v periférnom videní. Tieto nové náhlavné súpravy tiež používajú na svojich displejoch subpixely RGB, ktoré by mali poskytovať detailnejší a plynulejší obraz.

Profesionálne VR okuliare HTC Vive Pro 2.

Nový model HTC Vive Pro 2 sa pripája priamo k počítaču, no spoločnosť HTC zatiaľ nezverejnila odporúčané parametre, hoci sa dá očakávať, že požiadavky budú vysoké. Tieto VR okuliare poskytnú pre každé oko rozlíšenie 2 484 x 2 448 pixelov a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz pre plynulé zobrazovanie, ktorá by mala znížiť pravdepodobnosť vzniku takzvanej kinetózy, ktorá sa môže vyskytnúť pri používaní VR okuliarov.

Zahrnutá je tu nastaviteľná interpupilárna vzdialenosť (IPD) pre zaostrenie, ktoré bude ideálna pre oči používateľa, ako aj podpora 3D priestorového zvuku prostredníctvom slúchadiel s certifikáciou Hi-Res Audio. Používateľ si môže pripojiť aj vlastné slúchadlá.

Profesionálne VR okuliare HTC Vive Pro 2.

Na sledovanie polohy používateľa sú stále potrebné externé senzorické stanice. Dajú sa použiť aj stanice a ovládače z pôvodných VR okuliarov Vive Pro, takže si môže používateľ potom zaobstarať samostatné VR okuliare Vive Pro 2 za cenu 749 dolárov. Kompletný balík aj so stanicami a ovládačmi pritom vyjde na 1 399 dolárov. Predbežné objednávky sú už otvorené, distribúcia by sa mala začať od 4. júla.

Čo sa týka modelu HTC Vive Focus 3, ten dokáže pracovať úplne nezávisle, takže nie je potrebný žiadny počítač. Používateľ môže opäť ťažiť z rozlíšenia 2 488 x 2 448 pixelov pre každé oko, no obnovovacia frekvencia je tentoraz nižšia, konkrétne 90 Hz. VR okuliare majú vymeniteľnú batériu, takže používateľ môže mať vždy po ruke rezervu. Spoločnosť HTC tvrdí, že výdrž batérie na jedno nabitie je dve hodiny.

Profesionálne VR okuliare HTC Vive Focus 3.

Všetko riadi výkonný procesor Qualcomm Snapdragon XR2 a okuliare disponujú integrovanou technológiou sledovania polohy zvnútra, čo znamená, že nie je potrebné používať externé senzorické stanice. Pre presnejšie vizuálne doladenie je opäť k dispozícii nastavenie IPD a k dispozícii sú tiež integrované reproduktory, ktoré sľubujú „špičkový zvuk“ pre zážitky vo virtuálnej realite.

Zatiaľ čo zariadenie HTC Vive Focus 3 môže prevádzkovať hry, je zameraný najmä na firmy, čo by mohla naznačovať aj vyššia cena 1300 dolárov. Mohli by sa tak stať ideálnym nástrojom pre spoločnosti, ktoré používajú virtuálnu realitu ako súčasť svojich pracovných procesov a majú dostatočný rozpočet na niečo ako je tento headset. Spoločnosť HTC uviedla na trh aj novú sadu softvéru Vive Business. Predbežné objednávky sú spustené a predaj sa začne od 24. júna.

Profesionálne VR okuliare HTC Vive Focus 3.