Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne slovenské 3D hologramy upútajú pohľad nielen v obchodoch

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
19. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Raz vidieť, je lepšie ako 100x počuť, a platí to aj v kamenných obchodoch, do ktorých sa v prípade uvoľňovaní proti pandemických opatrení ľudia náramne tešia. Už roky sa pritom snažia obchody spotrebiteľov zaujať najmä výkladmi a vtiahnuť ich tak dovnútra. V tomto smere by im pritom mohli pomôcť nové moderné prezentačné technológie. Za niektorými sme sa boli pozrieť s kamerou v bratislavskom Campus Coworkingu, kde tím mladých Slovákov z Norrivu pracuje s trojrozmernými hologramami. Tie dokážu využiť nielen kamenné obchody.

Už od dávna sa snažia obchodníci vzbudiť záujem a získať si pozornosť nakupujúcich. Platí to zvlášť v prípade veľkých nákupných centier, kde je pomerne silná konkurencia. Osvedčeným spôsobom je umiestnenie tých najzaujímavejších produktov priamo do výkladu.

„Obchodník má len pár sekúnd na to, aby stihol výkladom prechádzajúceho zaujať. V tradičných postupoch sa používajú LED svetlá a atraktívne nasvietenie. Po novom však prichádzajú na pomoc už aj 3D hologramy. A to nielen ako účinný nástroj pre obchody,“ hovorí Milan Vízner, CEO, Norriv.

Za všetkým je moderná vizuálna technológia, ktorá dokáže zobrazovať animáciu dokonca v trojrozmernom priestore. Človek má jednoducho pocit akoby sa produkt vynáral priamo pred ním. To čo nedokážu súčasné televízory pritom zvládla veľmi jednoduchá technológia.

„Na zobrazovanie používame systém rýchlo rotujúcich LED diód. Tie sa točia podobne ako vrtuľa ventilátora, avšak nevytvárajú nežiaduci prúd vzduchu. Na každom zo 4 ramien sú umiestnené micro LED diódy s pokročilou technológiou RGB. Všetky sú adresovateľné pomocou softvéru, čo znamená, že každej LEDke vieme zmeniť farbu a intenzitu svietenia práve tak, ako si to daná animácia vyžaduje,“ vysvetľuje Juraj Foltanovič, CTO, Norriv.

Vďaka unikátnej technológii a softvéru sa pred ľudskými očami objavujú doslova hologramy v priestore. Takto sa k ľuďom dokážu atraktívnejším spôsobom dostávať rôzne zaujímavé informácie, či už v podobe grafiky alebo prostredníctvom trojrozmerných textov.

„Naše holografické zariadenia majú priemer 56, respektíve 75 centimetrov. Vďaka systému prepojenia jednotlivých zariadení však dokážeme vytvoriť holografickú stenu. Môže mať napríklad od 6 až do 36 zariadení, čím získame pomerne veľkú holografickú plochu a dokážeme ľudí zaujať aj z veľkej diaľky. Ak je to však potrebné, vieme nakonfigurovať a pospájať zariadenia v ľubovoľnom počte, čo môže vzbudiť pozornosť aj väčšieho davu,“ hovorí Andrej Vymyslický, Regional Sales Director, Norriv.

Zobrazovacie LED diódy, ktoré sa nachádzajú na tenkých karbónových listoch 4 ramennej vrtule dokážu zobraziť výslednú 3D animáciu, vyrobenú na mieru, v dostatočnom kontraste, a to dokonca aj pri umelom či dennom osvetlení.

„Našou holografickou technológiou dokážeme oživiť akýkoľvek priestor. Samotné zariadenia sa dajú umiestniť kdekoľvek v interiéri, pomocou statívu, prípadne môžu visieť zo stropu. Vďaka priehľadnému štítu dokážeme používať zariadenie čiastočne aj v exteriéri,“ dopĺňa Juraj Foltanovič, CTO, Norriv.

Holografické zariadenie dokáže vizualizovať trojrozmerné grafiky dokonca v rozlíšení 4K. V spojení s impresívnou hudbou tak dokáže priniesť naozaj zaujímavý zážitok. Dôležitá je však aj kvalita samotnej animácie, a preto sa s ňou tím z Norriv rozhodol používateľom ich systému pomáhať.

„Nie každý je zručný natoľko, aby si animáciu pripravil sám. Preto mu v rámci našich služieb pomáhane aj so samotnou tvorbou animácií a 3D modelov. Najprv sa zosúladí predstava používateľa s možnosťami grafiky a následne už náš tím grafikov už pripraví samotnú trojrozmernú animáciu. Pred očami ľudí sa tak môže otáčať produkt, logo, prípadne portfólio viacerých produktov aj s ich funkciami,“ hovorí Milan Vízner, CEO, Norriv.

Ak je teda animácia schválená, prenesie sa do holografického systému a ten ju rozloží na program pre každú jednu LED diódu. Takýto orchester svetla potom pripraví divákom trojrozmerný zážitok priamo pre nimi.

„Výsledok je pomerne verný, a tak má človek často pocit, že sa ho môže dotknúť. Používatelia takýchto moderných systémov majú potom o ďalšiu výhodu naviac ako môžu s konkurenciou o priazeň spotrebiteľov zabojovať,“ dodáva Andrej Vymyslický, Regional Sales Director, Norriv.

Jedinečná holografická animácia teda nepochybne zaujme každého človeka a zrejme v ňom zanechá aj silnú emóciu. Novodobý marketing, ktorého pomocníkmi sa stali technológie, dokážu pritom využiť nielen obchody, ale aj reštaurácie, hotely, či showroomy, prípadne nočné kluby. No a nepochybne sa môže stať silným nástrojom pre pritiahnutie pozornosti aj na rôznych výstavách či spoločenských udalostiach.