Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové AR okuliare Snapchat sú zatiaľ technologicky najvyspelejšie

Nové AR okuliare Snapchat sú zatiaľ technologicky najvyspelejšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvé inteligentné okuliare Snapchat Spectacles boli vydané v roku 2017 a teraz Snapchat, dcérska firma spoločnosti Snap prichádza so svojim doteraz najpokročilejším nositeľným produktom, ktorými sú okuliare s možnosťou zobrazovania rozšírenej reality (AR – Augmented Reality).

No tieto okuliare sa nedostanú do bežného predaja. Sú totiž určené pre tvorcov obsahu, ktorú pracujú s platformou Snapchat Lenses, ktorá vytvára vrstvy AR, ktoré ostatní používatelia môžu umiestniť na vrch svojich fotografií a videí Snapchat.

Nové profesionálne AR okuliare Snapchat Spectacles.

Okuliare disponujú duálnymi 3D vlnovodivými displejmi a majú 26,3-stupňové zorné pole. Sú poháňané novým systémom Snap Spatial Engine, ktorý využíva šesť stupňov voľnosti a umožňuje sledovanie rúk, značiek a povrchu. Jedna z ukážok vytvorených po uvedení nového zariadenia na trh ukazuje, ako motýle v rozšírenej realite pristávajú na ruke generálneho riaditeľa spoločnosti Snap Evana Spiegela. Toto sú druhy pohlcujúcich zážitkov, ktoré majú najnovšie okuliare poskytnúť.

Z pohľadu ďalších špecifikácií tu nájdeme štyri vstavané mikrofóny, dva stereofónne reproduktory a touchpad, ktorý je zabudovaný do samotného rámu okuliarov. Predné kamery mapujú vonkajší svet, aby AR efekty vyzerali čo najrealistickejšie. To všetko poháňa procesor Qualcomm Snapdragon XR1, ktorý je určený špeciálne pre AR zariadenia. Samotné okuliare vážia len 134 gramov.

AR okuliare sú určené pre profesionálnych tvorcov obsahu prostredníctvom platformy Snapchat Lenses.

Batéria má na jedno nabitie výdrž približne tridsať minút používania, čo naznačuje, že zariadenie ešte nie je pripravené pre masy. Tieto nové okuliare Snapchat sú však veľkým skokom v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, ktoré v podstate iba nahrávali video vo formáte vhodnom pre platformu Snapchat. Nový produkt zdôrazňuje cieľ spoločnosti Snap prenikať do hardvéru aj softvéru.

Spoločnosť Snap tento týždeň tiež získala firmu WaveOptics, ktorá sa zaoberá rozšírenou realitou, a ktorá vyrába vlnovody a projektory pre AR okuliare. Môžeme tak očakávať, že v budúcnosti dorazí ešte viac iterácií týchto zariadení, ktoré však zatiaľ slúžia len profesionálnym tvorcom AR.

Nové profesionálne AR okuliare Snapchat Spectacles.