Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikon uvádza vlajkovú loď plnoformátovej bezzrkadlovky Z 9

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rad bezzrkadlových fotoaparátov Nikon Z má novú vlajkovú loď zameranú na profesionálov. Model Z9 prináša výrazné zvýšenie výkonu automatického zaostrovania, môže sa pochváliť kontinuálnym snímaním až 30 snímok za sekundu a dokáže nakrúcať dlhé videosekvencie v rozlíšení 8K.

Vlajková loď plnoformátového bezzrkadlového fotoaparátu Nikon Z 9 je postavená na plnoformátovom (35,9 x 23,9 mm) 45,7-megapixelovom CMOS snímači so zadným podsvietením, ktorý je spárovaný s obrazovým procesorom Expeed 7. To prináša natívny rozsah citlivosti na svetlo ISO 64 až 25 600, ktoré sa dá rozšíriť na ISO 32 až 102 400 pre snímanie aj pri slabom osvetlení, ako aj schopnosť zachytiť až 30 snímok za sekundu vo formáte JPEG v plnom rozlíšení. Pri znížení rozlíšenia na 11 megapixelov sa rýchlosť kontinuálneho snímania môže zvýšiť až na 120 snímok za sekundu. Tak či onak, deje sa to s plným automatickým zaostrovaním a automatickou expozíciou „bez preskakovania alebo opakovania snímok v hľadáčiku“. Tento 0,5-palcový OLED hľadáčik má pritom rozlíšenie 3 690 000 bodov a jas 3 000 nitov.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9.

Fotoaparát prichádza s obrovským potenciálom vyrovnávacej pamäte pre akčné fotografovanie stlačením a podržaním. S odporúčanými pamäťovými kartami ProGrade Digital CFexpress Type B 2.0 Cobalt 1700R v slotoch je k dispozícii kapacita vyrovnávacej pamäte viac ako 1 000 snímok RAW alebo JPEG v plnom rozlíšení pri rýchlosti 20 snímok za sekundu.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9.

Hybridné automatické zaostrovanie s detekciou fázových a kontrastných bodov sprístupňuje 493 ostriacich bodov a Z 9-tka prichádza s detekciou objektu postavenou na technológii hĺbkového učenia, ktorá je spojená s technológiou 3D-tracking AF z digitálnych zrkadloviek Nikon, aby mohol fotoaparát automaticky zaostriť na ľudí, mačky, psy, vtáky, autá, motocykle, bicykle, vlaky a lietadlá či už pri snímaní fotografií alebo nakrúcaní videí. Automatické ostrenie očí dokáže rozpoznať a zaostriť na oko vzdialenejšieho objektu a nový režim „hviezdneho svetla“ pomáha fotoaparátu zaostriť za svetelných podmienok až do -8,5 EV.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9.

Nový systém stabilizácie obrazu Synchro VR kombinuje vlastnú schopnosť 5-osovej redukcie vibrácií fotoaparátu s možnosťami kompatibilných objektívov, ktoré majú až šesť úrovní kompenzácie otrasov. Nie je tu žiadna mechanická uzávierka, ale elektronická uzávierka môže byť nastavená tak, aby bežala potichu. Vďaka rýchlej rýchlosti skenovania obrazu, ktorá vedie k „najviac minimálnemu skresleniu rolovacej uzávierky na svete“, takže môže výkonovo dokonca prekonať mechanickú uzávierku, s dostupnými rýchlosťami až 1 / 32 000.

Z 9-tka tiež vyzerá ako monštrum pre nakrúcanie videa. Filmárom ponúka záznam v rozlíšení až 8K UHD (7 680 x 4 320 pixelov) pri rýchlosti 24 / 30 snímok za sekundu, s možnosťou dlhého nahrávania až okolo 125 minút pri použití pamäťového média CFexpress typu B. A nadchádzajúca aktualizácia firmvéru umožní nakrúcanie videa v rozlíšení 8K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu v 12-bitovom N-RAW a 12-bitovom ProRes RAW.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9.

Rozlíšenie Full HD umožní nakrúcanie spomalených videí pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu a rozlíšenie 4K UHD prináša rýchlosť záznamu 60 snímok za sekundu. Možnosti kompresie zahŕňajú 10-bitový formát ProRes 422 HQ, 8-bitový H.264 a 8 alebo 10-bitový H.265. Okrem plochého farebného profilu ponúka Nikon aj 10-bitový N-Log a Hybrid Log-Gamma. A nechýba ani podpora pre 24-bitové lineárne PCM audio nahrávanie.

Fotoaparát je vybavený 3,2-palcovým štvorosovým výklopným dotykovým LCD displejom, portami USB-C a HDMI, vstupnými a výstupnými audio konektormi a ethernetovým LAN portom. Bezdrôtové pripojenie je v podobe technológií Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 802.11ac. Dva sloty pre pamäťové médiá sú navrhnuté tak, aby prijali pamäťové karty CFexpress, ale môžu tiež obsahovať karty typu XQD.

Nový plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9 sa začne predávať pred koncom roka 2021 za odporúčanú maloobchodnú cenu 5 499,95 dolárov len za telo bez objektívu.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Nikon Z 9.