Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI v spolupráci s Hasselblad prepracovali kamerový dron Mavic 3

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tri roky po spolupráci so spoločnosťou Hasselblad na kamerovom module pre dron Mavic 2 Pro sa spoločnosť DJI opäť rozhodla posunúť hranice s uvedením nového modelu Mavic 3. Na jeho stabilizačný záves tak namontovala duálny kamerový systém, ktorý obsahuje hlavnú kameru pre nakrúcanie 5,1K videí a 12-megapixelový teleobjektív.

Rovnako ako v prípade dronu Mavic 2 Pro spojila spoločnosť DJI svoje sily so švédskou spoločnosťou Hasselblad. Výsledné nastavenie s dvoma kamerami je namontované na 3-osovom motorizovanom stabilizačnom závese a využíva kameru s obrazovým CMOS snímačom vo formáte Four Thirds s 24 mm hlavným objektívom a fotoaparát s 28-násobným digitálnym / optickým hybridným priblížením a 162 mm teleobjektívom so svetelnosťou f/4,4.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.

Hlavná kamera dokáže snímať 20-megapixelové statické fotografie v 12-bitovom formáte RAW, zatiaľ čo videá zachytí v rozlíšení až 5,1K (5 120 x 2 700) pri 50 snímkach za sekundu alebo v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pre spomalené videá v rýchlosti až 120 snímok za sekundu. Vďaka 10-bitovému záznamu D-Log je možné zachytiť až miliardu farieb a 12,8 EV natívneho dynamického rozsahu by malo pomôcť nájsť detaily v tieňoch. Modul kamery využíva integrované senzory v drone, ktoré pomáhajú s rýchlym zaostrovaním. Primárny objektív má variabilnú clonu f/2,8 - f/11 a 84-stupňové zorné pole.

Zoomovacia jednotka je vybavená 1/2-palcovým CMOS snímačom pre 12-megapixelové statické fotografie. Má 15-stupňové zorné pole, 4-násobné digitálne priblíženie a je schopná nakrúcať 4K alebo Full HD video rýchlosťou až 30 snímok za sekundu.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.

Spoločnosť DJI tiež uviedla na trh Cine edíciu dronu Mavic 3, ktorá zdieľa väčšinu rovnakých špecifikácií ako štandardný model, ale využíva kódovanie ProRes 4 : 2 : 2 pre prenosovú rýchlosť až 3 772 Mbps a 1 TB SSD úložisko namiesto 8 GB úložiska v štandardnej edícii. DJI pridalo aj nový dátový kábel 10 Gbps pre rýchly prenos dát.

Samozrejme, nový dron prichádza s množstvom inteligentných letových režimov, pričom spoločnosť DJI vyzdvihuje zahrnutie režimu MasterShots z modelu Air 2S, ktorý „umožňuje používateľom vytvárať vysokokvalitný obsah jednoduchšie a rýchlejšie“, panoramatický režim, ktorý spája a spracováva snímky priamo v drone a funkciu QuickTransfer, ktorá používateľom umožňuje bezdrôtovo prenášať zábery z dronu do mobilného zariadenia cez bezdrôtové pripojenie Wi-Fi 6.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.

Nový prenosový systém O3+ by mal poskytnúť „stabilné, plynulé a čisté video“ až do vzdialenosti 15 km. Živý prenos s nízkym oneskorením má rozlíšenie až do 1080p pri 60 snímkach za sekundu, a to aj v náročných podmienkach. Používatelia sa môžu tešiť až na 46 minút letu v ideálnych podmienkach lietania na jedno nabitie 5 000 mAh batérie. K tomu dopomáha efektívnejší tvar dronu, zníženie hmotnosti jeho konštrukcie a komponentov. Štandardná verzia Mavic 3 váži 895 gramov, zatiaľ čo verzia Mavic 3 Cine váži 899 dramov.

Spoločnosť DJI hovorí, že dron sa dokáže spojiť so signálmi zo satelitov GPS, GLONASS a BeiDou, aby sa zlepšilo určovanie polohy, a zároveň sa postará o lepšiu stabilitu pri vznášaní sa a zníži pravdepodobnosť unášania vo vzduchu.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.

Všesmerový systém senzorov detekcie prekážok tvorený šiestimi rybími okami a dvomi širokouhlými senzormi, doplnený IR senzorom, poskytuje detekčné údaje vlastným systémom Advanced Pilot Assistance System a ActiveTrack. Tie umožňujú dronu lietať okolo pohybujúceho sa objektu alebo vedľa neho, ako aj dopredu, dozadu, doľava, doprava alebo diagonálne vo vzťahu k tomuto objektu, a ak sa objekt dostane mimo záber, vizuálny systém bude pokračovať v jeho sledovaní, aby rýchlo pokračoval tam, kde skončil.

Integrované bezpečnostné systémy upozornia pilotov, ak letia v blízkosti citlivých miest, umožnia úradom identifikovať a monitorovať drony v takýchto oblastiach, upozornia používateľov na miestne obmedzenia týkajúce sa nadmorskej výšky a vydajú varovania, ak blízke lietadlá vysielajú signály ADS-B.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.

Spoločnosť DJI aktualizovala aj funkciu návratu domov, ktorá dron vráti späť do východiskového bodu, keď mu dochádza energia v batérii alebo ak sa dostane mimo dosah vysielača. Vďaka vylepšeniam je dron Mavic 3 schopný sa automaticky vrátiť domov najkratšou a najbezpečnejšou cestou a zároveň kontrolovať rýchlosť vetra, aby sa zaistilo, že má dostatok energie na spiatočnú cestu.

Profesionálny dron DJI Mavic 3 stojí 2 199 dolárov, zatiaľ čo verzia Cine dostala cenovku až 4 999 dolárov. V druhom prípade je súčasťou dodávky aj nový letový ovládač RC Pro a tir náhradné batérie.

Profesionálny dron DJI Mavic 3.