Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia ťahania lietadiel sľubuje úsporu paliva a menej škodlivého CO2

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežne musia lietadlá spustiť svoje prúdové motory, aby mohli rolovať po letiskovej dráhe. Počas rolovania sa spotrebuje veľa paliva a navyše to vytvára množstvo emisií uhlíka. Nový pozemný elektrický ťažný systém však ponúka oveľa efektívnejšiu a ekologickejšiu alternatívu.

Túto technológiu ťahania lietadiel, známu ako Aircraft Towing System (ATS), v súčasnosti vyvíja americká spoločnosť ATS World Wide. Systém obsahuje dlhé kanály podobné priekopám, ktoré sú inštalované pozdĺžne v strede existujúcich rolovacích dráh a odbavovacích plôch (alebo sú zabudované do nových). Potom sa zakryjú dvoma oceľovými platňami, jednou na každej strane. Medzi týmito platňami je 38 milimetrová medzera, ktorá vytvára úzku štrbinu, ktorá prechádza po celej dĺžke každého kanála. Táto medzera je pokrytá deleným gumovým tesnením, aby sa zabránilo prepadnutiu cudzích predmetov.

Ťažný systém ATS pre lietadlá sa vyvíjal posledných 10 rokov.

V každom kanáli sa nachádza motorizované jednokoľajové zariadenie nazývané ako ťahač, ktoré je poháňané elektrickými koľajnicami vedenými po stranách kanála. Cez štrbinu medzi platňami je horná časť ťahača pripevnená k inému zariadeniu nazývanému ako ťažný vozík, ktorý je na povrchu letiskovej dráhy.

Väčšinu času každá jednotka ťahača a vozíka stojím mimo cesty. Keď však dopravné lietadlo pristane alebo je pripravené na odlet, jednotka sa presunie k predným kolesám lietadla. Pilot potom spustí motory lietadla tak dlho, aby presunul kolesá na ťažný vozík.

Jeden z ťahačov ATS s vozíkom namontovaným navrchu.

Kliny na vozíku sa následne zdvihnú, aby držali koleso na mieste, a ťahač sa spustí, aby tlačil alebo ťahal lietadlo po asfalte letiskovej dráhy podľa potreby. Po odtiahnutí lietadla tam, kde má byť, sa motory opäť spustia, aby sa kolesá stiahli späť z vozíka. V chladnom podnebí sa používajú vykurovacie články v kanáloch, aby štrbiny nezamŕzali alebo sa nezanášali snehom.

Celý systém je automatizovaný, takže piloti nemusia riadiť svoje lietadlo po asfalte, ani personál riadiacej veže nemusí diaľkovo ovládať ťahače. To by malo minimalizovať pravdepodobnosť, že sa lietadlá navzájom zrazia na zemi alebo sa jednoducho dostanú do cesty. V skutočnosti vedci z Oklahomskej štátnej univerzity údajne vypočítali, že použitie systému by mohlo zvýšiť priepustnosť lietadiel na letiskách až o 30 percent.

Vo vnútri prototypového kanála – všimnite si jednokoľajnicu v strede a elektrické koľajnice po stranách.

Pretože systém je modulárny, letiská s obmedzeným rozpočtom by sa mohli spočiatku rozhodnúť len pre tlačné časti, ktoré sa používajú na vytlačenie alebo vytiahnutie lietadiel z odletovej brány na pristávaciu dráhu. V súčasnosti sa na túto úlohu využívajú tlačné vozidlá poháňané človekom, ktoré spaľujú palivo. Spoločnosť ATS by už mala dokončiť práce na 109-metrovom prototype tlačného kanála na oklahomskom letisku Ardmore Municipal Airport.

Keďže kompletné nastavenie systému ATS by stálo asi 150 miliónov dolárov, letiská by určite potrebovali prostriedky na kompenzáciu týchto nákladov. Spoločnosť navrhuje, že takéto letiská by mohli účtovať leteckým spoločnostiam pristávací poplatok, ktorý by sa rovnal približne 50 percentám nákladov na palivo, ktoré by každé lietadlo ušetrilo používaním systému. Okrem toho by letiská mohli predávať svoje uhlíkové kredity iným spoločnostiam. Spoločnosť je pritom presvedčená, že operátori by mali zaznamenať návratnosť svojich investícií do dvoch rokov.

Prototyp nastavenia ATS by mal byť údajne funkčný.