Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Tready používa pásové plutvy na prekonanie prekážok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o roboty určené na prechádzanie nerovným terénom, zvyčajne existujú modely, ktoré sa pohybujú na pásoch alebo používajú nohy. Robot s názvom Tready však kombinuje to najlepšie z oboch svetov prostredníctvom svojich štyroch „pásových plutiev“.

Robot Tready, ktorý je dielom americkej spoločnosti HEBI Robotics, je navrhnutý pre aplikácie, ako je vyhľadávanie a záchrana, priemyselná inšpekcia alebo jednoducho na štúdium robotiky. Spoločnosť tvrdí, že je vhodný „pre každého, kto sa zaujíma o robustného a obratného mobilného robota, ktorý sa pohybuje v mnohých rôznych terénoch“.

Robot Tready.

Stručne povedané, robot Tready pozostáva z centrálneho obdĺžnikového tela so štyrmi samostatne ovládanými pohyblivými nohami, z ktorých každá má na konci umiestnený pohonný systém s gumovým pásom. Tieto pásy, označované aj ako „plutvy“, môžu zostať v horizontálnej konfigurácii, keď sa robot pohybuje po relatívne rovnom teréne a jemne sa pohybuje hore a dole, aby sledoval obrysy terénu.

Robot Tready.

Ak by však robot Tready narazil na prekážku, ako je spadnutý kmeň alebo veľký kameň, môže zdvihnúť svoje predné plutvy na vrch predmetu a použiť ich na zdvihnutie. Rovnako dokáže vyliezť a zostúpiť po schodoch či napraviť sa, ak sa prevráti. Navyše, keďže je robot vodotesný s krytím v štandarde IP67, vydrží ponorený do hĺbky až do jedného metra po dobu pol hodiny a je schopný manévrovať vo vode.

Robot Tready.

Tready meria 1100 mm na dĺžku a 485 mm na šírku s plutvami položenými naplocho, váži 25 kilogramov, má maximálnu rýchlosť 0,5 metra za sekundu a na jedno nabitie štyroch za chodu vymeniteľných lítiových batérií vydrží v prevádzke dve až tri hodiny. Jeho zabudovaný mini počítač Intel NUC môže byť vopred naprogramovaný alebo sa môže robot ovládať bezdrôtovo cez Wi-Fi pripojenie pomocou mobilnej aplikácie pre operačné systémy Android a iOS. Robot Tready môže byť vybavený aj periférnymi zariadeniami, ako sú kamery alebo robotické ramená.

Potenciálni kupci môžu kontaktovať spoločnosť HEBI Robotics pre zaslanie cenovej ponuky.

Robot Tready.