Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderný softvér poskytne firmám silné nástroje pre digitálnu transformáciu

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Udržať si dnes svoju pozíciu na trhu je pre väčšinu firiem mimoriadne náročné, no a bez digitálnej transformácie takmer nemožné. Za všetkým je pritom efektivita fungovania, ku ktorej by mali práve IT technológie pomáhať. Našťastie je k dispozícii viacero zaujímavých nástrojov, ktoré v tom dokážu pomôcť. Niektoré si ukážeme.

Digitálna transformácia – jeden z najčastejšie skloňovaných pojmov tejto doby. Už pri jej projektovaní by si pritom mali spoločnosti zadefinovať svoje ďalšie ciele, napríklad získanie väčšieho podielu na trhu, prípadne zníženie nákladov, či cien voči klientom. Istým krokom k zvyšovaniu takejto efektívnosti môže byť aj prechod do cloudu, prípadne zavedenie kontajnerizácie pre dôležité firemné aplikácie.

„Predtým sme boli zvyknutý na to, že používame virtuálne stroje určitého typu, v dnešnej dobe sa skôr presadzujú kontajnerizačné platformy. Je to ideálna vec pre nasadenie v rýchlo sa meniacich podmienkach a veľmi dobrá vec pre rýchly vývoj aplikácií, ktoré musia reagovať na situácie, ktoré nastanú u zákazníka,“ hovorí Peter Holan, ATOS.

Do jednotlivých kontajnerov je možné vkladať špecializované moduly, ktoré spolu komunikujú pomocou takzvaných mikro služieb a navzájom sú úplne nezávislé. V jednoduchosti povedané je to ako by sme rozdelili jednu veľkú monolitickú aplikáciu, v ktorej sú všetky služby, na viacero menších. Takéto riešenie využíva aj jedna z českých zdravotných poisťovní.

„Napríklad v kontajneri môžeme mať nasadených niekoľko modulov, z ktorých jeden rieši prihlasovanie poistencov do tej poisťovne. Ďalší modul nám rieši ukladanie ich zákrokov, ktoré je potrebné preplatiť. Ďalší modul rieši ich preplácanie. A tieto skutočne biznisové časti sú na sebe nezávislé a spolu tvoria celý biznisový a procesný plán poisťovne,“ dodáva Peter Holan, ATOS.

Pri výbere obsluhujúceho systému samotnej kontajnerizácie má pritom firma k dispozícii komerčné licencované riešenie alebo sa rozhodne ísť cestou takzvaného Open Source riešenia, bez väčších vstupných nákladov. V tomto prípade si však treba dať pozor aj na autorskú ochranu. A práve tú riešia v oblasti Open Source niektoré firmy, akou je aj Red Hat.

„Vývojári v tej komunite sú často zamestnancami alebo programujú pod hlavičkou školy a neuvedomujú si, že môžu nevedome zaviesť do toho otvoreného kódu algoritmus alebo kus kódu, ktorý je právne ochránený. A potom môže byť daný zákazník, ktorý používa open source v takejto komunitnej verzii právne napadnutý. Následne by musel software buď odinštalovať alebo platiť penále. Stalo sa to tak v Amerike,“ vysvetľuje Patrik Plachý, Red Hat.

Red Hat ako garantujúca firma preto každý kód preveruje a výsledkom je Open Source, pri ktorom používateľ znáša náklady garantujúcej firmy, čo môže byť efektívnejšie ako pri komerčných licenciách. Takýmto spôsobom sa medzi firemných používateľov dostala aj kontajnerová platforma OpenShift, ktorá stavia na základoch otvoreného kontajnerizačného systému Kubernetes.

„Kubernetes je akoby kormidelník, ktorý organizuje všetky tie kontajnery v rámci nejakého klastrového riešenia, pretože to funguje na viacerých serveroch a vy riešite práve tú dostupnosť. Ale Kubernetes sám o sebe potrebuje ešte niektoré ďalšie veci, aby to v tom podniku fungovalo. Kubernetes je jedna vec a OpenShift je tá distribúcia Kubernetu, je to tá pridaná hodnota,“ dopĺňa Patrik Plachý, Red Hat.

Ďalší svetový líder v oblasti IT, spoločnosť HPE, sa snaží firmám pomáhať pri digitálnej transformácií pomocou svojho ekosystému Ezmeral. Okrem kontajnerizačnej platformy má pritom aj ďalší zaujímavý komponent.

„Ezmeral Data Fabric, čo je v podstate robustná dátová platforma, ktorá nielen slúži ako úložisko dát, ale aj vytvára ekosystém pre beh komplexných aplikácií na báze umelej inteligencie, strojového učenia a autonómnych systémov,“ hovorí Adela Bobovská, HPE Slovensko.

No a tretím komponentom Ezmeral je systém pre kontajnerizáciu monolitických aplikácií. Okrem iného má softvérový komplex pomáhať najmä v oveľa rýchlejšej dostupnosti údajov, čo využijú aj dátoví vedci a tiež má byť systém pomocníkom pri veľmi rýchlom spracovaní dát. Príkladom sú aj údaje, ktoré vznikajú pri testovaní autonómnych vozidiel.

„Je veľmi žiaduce to, aby dáta boli rýchlo premiestňované z miesta, kde vznikajú do miesta ich spracovania. To znamená, že ak potrebujem za deň spracovať alebo povedzme preniesť 70 terabajtov dát, tak naozaj potrebujem dátovú platformu, ktorá dokáže takýto masívny dátový tok spracovať,“ dodáva Adela Bobovská, HPE Slovensko.

Za všetkým je aj inteligentný manažment dát, ktorý rýchlosť prenosu zabezpečí len tým, že do centrálneho úložiska posiela len rozdielne údaje, teda také, ktoré sa zmenili a ktoré k tým pôvodným pribudli. Podobne inteligentne funguje aj nástroj AppDynamics, od amerického koncernu Cisco. Ten pritom namiesto používateľa sleduje výkonnosť nasadených aplikácií.

„Dáva obraz o tom, čo sa v aplikácii deje na všetkých jej úrovniach. Na úrovni aplikačného serveru, databázového serveru, nejakého middleware a samozrejme aj na strane zákazníka. K tomu pridáva prehľad o tom, čo sa deje v infraštruktúre a v komunikácii, ktorá s tým súvisí,“ vysvetľuje Bystrík Polák, CISCO.

Používateľ tak okamžite zistí, kde v aplikácii problém vzniká a prečo ju to napríklad spomaľuje. Namiesto viacerých monitorovacích nástrojov, napríklad aj na monitorovanie siete, či bezpečnosti, tak stačí len jediný.

„Pokiaľ je to napríklad problém v aplikácii, tak viete zistiť presne, až na úroveň riadku kódu, kde ten problém vzniká. Vďaka strojovému učeniu sa dajú aj predpovedať možné problémy predtým než vzniknú a než si ich vlastne zákazník všimne,“ uzatvára Bystrík Polák, CISCO.

Moderný a inovatívny softvér dokáže už dnes dať do rúk firiem pomerne silné nástroje na to, aby svoje služby digitalizovali a prešli si tak touto transformáciou. Zároveň si pomocou nich dokážu svoje aplikácie neustále sledovať a vylepšovať, čo rozhodne prispieva k upevňovaniu efektívnej spoločnosti.