Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšie vodíkové lietadlo na svete má za sebou svoj prvý let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Devätnásťmiestne lietadlo Dornier 228 od spoločnosti ZeroAvia uskutočnilo svoj prvý skúšobný let vo Veľkej Británii. Ide o skúšobnú platformu pre technológiu čistého letectva spoločnosti, ktorá využíva vodíkovo-elektrický pohon s nulovými emisiami, a ktorá by mala byť certifikovaná a komerčne lietať do roku 2025.

Program HyFlyer II, oznámený v júni 2021, je pokračovaním agresívneho úsilia spoločnosti ZeroAvia dokázať, že vodík je v letectve cestou vpred. Pôvodný program HyFlyer dostal do vzduchu šesťmiestne lietadlo už v roku 2020 a v tom čase to bolo najväčšie lietadlo poháňané vodíkom, aké kedy lietalo. Teraz má za sebou viac ako 30 letov.

Teraz jedno z dvoch 19-miestnych lietadiel spoločnosti ZeroAvia prvýkrát vstúpilo do fázy skúšobného letu, hoci s opatrnejšou implementáciou technológie. Spoločnosť ZeroAvia ponechala na pravom krídle štandardný spaľovací motor Honeywell TPE-331, zatiaľ čo ľavé krídlo vybavila 600-kW elektromotorom.

V prípade tohto testovacieho stroja sú vodíkové nádrže, zásobníky palivových článkov a lítium-iónové vyrovnávacie batérie umiestnené v kabíne lietadla, kde sú ľahko monitorovateľné a prístupné. Spoločnosť ZeroAvia dúfa, že ešte tento rok bude mať pripravenú konfiguráciu plne pripravenú na komerčné účely, ktorú predloží na certifikáciu, a v ktorej bude celé pohonné ústrojenstvo umiestnené mimo kabíny, pravdepodobne v krídle. Spoločnosť dúfa, že do roku 2025 bude mať toto 600-kW pohonné ústrojenstvo plne certifikované a bude prevádzkovať komerčné lety pre deväť až 19-miestne lietadlá.

Spoločnosť ZeroAvia už letela so svojím 19-miestnym demonštračným lietadlom, ktoré je zatiaľ najväčším lietadlom na (čiastočný) vodíkový pohon.

Spoločnosť odhaduje, že táto pohonná jednotka bude mať dolet približne 556 kilometrov, čo ju robí relevantnou pre regionálne lety. Pre porovnanie, štandardné lietadlo Dornier 228 dokáže podľa spoločnosti Simple Flying prepraviť 19 cestujúcich až do vzdialenosti 1 130 kilometrov.

Údaje o dolete s vodíkovým pohonom sa nemusia zdať veľmi pôsobivé pre čisté palivo, ktoré je propagované pre svoje výhody v oblasti hustoty energie, no ďalší krok smerom vpred sa už pripravuje. Spoločnosť ZeroAvia pracuje na 2,5-megawattovom pohone na rok 2026, ktorý je určený pre lietadlá s kapacitou 40 až 80 miest, a ktorý bude mať predpokladaný dolet 1 852 kilometrov.

Prvý let lietadla HyFlyer II si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.