Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny dron Cento prenesie 45 kg nákladu na vzdialenosť 1000 km

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový autonómny nákladný dron Cento, ktorý vo svojom vnútornom nákladnom priestore unesie až 96 malých poštových balíkov, nepotrebuje na vzlet, pristátie a automatické vyloženie nič viac ako dve parkovacie miesta. Americká spoločnosť MightyFly spolupracuje s úradom FAA na rozšírení svojho povolenia na lety na veľké vzdialenosti.

Dron Cento využíva veľký rám z uhlíkových vlákien, ktorý pri plnom zaťažení nákladom s hmotnosťou 45 kilogramov váži 161 kilogramov. Ide o jednoduchú vzletovú a cestovnú konštrukciu, ktorá využíva osem vzletových vrtúľ namontovaných na pohonných podstavcoch, ktoré trochu pripomínajú pristávacie lyžiny, ako aj tlačnú vrtuľu na zadnej strane pre efektívny let. Dron je pritom podopretý na vysoko namontovaných krídlach. Dokáže prekonať vzdialenosť maximálnou letovou rýchlosťou až 240 km / h, takže je oveľa rýchlejší ako cestná doprava.

Kľúčom k jeho monštruóznemu doletu až 1 000 kilometrov je samozrejme hybridné pohonné ústrojenstvo s dlhou výdržou. Všetok pohon je elektrický, no spaľovací motor spaľuje uhľovodíkové palivo, aby udržal batériu počas letu nabitú.

Autonómny nákladný dron MightyFly Cento.

Jeho rozmery 4 × 5 metrov sú podľa spoločnosti MightyFly menšie ako dva kompaktné automobily, takže po uvedení do komerčnej prevádzky môže každý, kto dokáže vyčleniť pár parkovacích miest alebo inú rovnú plochu tejto veľkosti, prijímať zásielky alebo si objednávať ich vyzdvihnutie. V skutočnosti ho ani netreba úplne celý otvárať, z nákladového priestoru sa totiž rozbehne autonómny dopravný pás, takže veci sa dajú veľmi jednoducho vyzdvihnúť a odovzdať.

Autonómny nákladný dron MightyFly Cento.

Podľa spoločnosti MightyFly je od decembra v letovom testovaní. Americký úrad FAA udelil spoločnosti špeciálne osvedčenie o letovej spôsobilosti, ktoré umožňuje letové testy, ale v tejto fáze nie možné prepravovať náklad v komerčnej prevádzke. Úrad udelil tiež osvedčenie o oprávnení, ktoré spoločnosti MightyFly poskytuje vzdušný priestor s rozlohou 596 km2 a výškový limit 1 500 metrov na testovanie prechodu z visenia do letu. Spoločnosť dúfa, že čoskoro bude môcť predviesť 1000-kilometrovú misiu s plnou hmotnosťou 45 kg nákladu, čo je podľa nej bezprecedentný výkon.

Autonómny nákladný dron MightyFly Cento.

Určite to vyzerá na druh služby, ktorú budú chcieť spoločnosti využívať, takže kedy začnú tieto autonómne nákladné drony fungovať komerčne? Spoločnosť MightyFly nie je v tejto fáze ochotná riskovať, len hovorí, že „hľadá obchodné partnerstvá na overenie koncepcie prevádzky doručovacích služieb“ niekedy „po roku 2023“.