Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia spolupráce umožní dronom zdvíhať ťažké bremená

Technológia spolupráce umožní dronom zdvíhať ťažké bremená
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo letecké drony sa ukazujú byť sľubné ako prostriedok na doručovanie mestských zásielok, ich malá veľkosť ich obmedzuje na prepravu relatívne ľahkých balíkov. Experimentálny nový systém však umožňuje viacerým dronom, aby mohli spojiť svoje sily a zdvíhať oveľa ťažšie bremená.

Technológia, ktorú vyvíjajú výskumníci z Technologického inštitútu v Georgii, obsahuje v súčasnosti prepravný box s hmotnosťou 5,4 kilogramu, ktorého každá strana meria 61 centimetrov. Zo štyroch strán tohto boxu trčia dokovacie konštrukcie, v ktorých sú umiestnené štyri malé kvadrokoptéry. Systém by sa pritom mohol dať aj zväčšiť na použitie s väčšími nákladnými boxmi a väčším počtom dronov.

Po vložení zásielky do prepravného boxu tieto drony súčasne vzlietnu a počas autonómneho letu pokračujú v kontinuálnej vzájomnej komunikácii. To im umožňuje koordinovať faktory, ako je ich ťah a orientácia, takže všetky lietajú spolu ako jedna súdržná jednotka.

Hoci prototyp technológie využíva štyri drony, komerčná verzia by mohla obsahovať väčšie množstvo dronov.

Finálna verzia systému by mala obsahovať infračervené majáky umiestnené na každej z dokovacích staníc. To by mohlo dronom umožniť ich lokalizovať a samostatne sa na nich zaistiť. Tento princíp by mohol prísť vhod, keď by nebol po ruke žiadny vyškolený personál na ručné pripevnenie dronov k prepravnému boxu. Navyše by systém mohol odhadnúť hmotnosť prepravovaných bremien analýzou množstva kombinovaného ťahu potrebného na udržanie v danej nadmorskej výške.

Vedci dúfajú, že po ďalšom vývoji by technológia mohla umožniť doručovacím spoločnostiam využívať flotily dronov jednej štandardnej veľkosti, namiesto toho, aby museli dodatočne investovať do väčších modelov pre prenos ťažšieho nákladu.

Tím teraz prispôsobuje systém tak, aby v prípade zlyhania motora jedného dronu mohli ďalšie drony kompenzovať výpadok, aby udržali náklad vo vzduchu.