Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyplávala prvá elektrická autonómna nákladná loď na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Loď zameraná na budúcnosť navrhnutá ako prvé plne elektrické autonómne nákladné plavidlo na svete debutovalo v Nórsku, kde má každoročne nahradiť 40 000 jázd kamiónom poháňaným dieselovým motorom. Loď s názvom Yara Birkeland absolvovala krátky výlet s posádkou do hlavného mesta Oslo ako súčasť svojho odhalenia, pričom sa teraz začal proces jej certifikácie ako autonómneho kontajnerového plavidla.

Ako spoločný podnik medzi chemickou výrobnou firmou Yara a námornou technologickou spoločnosťou Kongsberg bola loď Yara Birkeland vyhlásená už v roku 2017 ako prvá plne elektrická a autonómna kontajnerová loď na svete. Cieľom je použiť loď na prepravu chemikálií a hnojív z výrobného závodu spoločnosti Yara v Prosgrunn do blízkych miest, čím sa výrazne znížia emisie NOx a CO2 tým, že sa vylúči potreba kamiónovej dopravy poháňanej naftou.

Elektrická autonómna kontajnerová loď Yara Birkeland.

Plavidlo s dĺžkou 80 metrov je poháňané batériou s kapacitou 6,8 mWh a dokáže prepraviť až 3 200 ton pri maximálnej rýchlosti 15 uzlov (28 km / h). Popri výrobe samotnej lode spoločnosť Yara využíva svoje vlastné zásoby amoniaku používaného pri výrobe hnojív na vývoj bezuhlíkového palivového zdroja pre prípadné použitie na palube Yara Birkeland. Existuje značný a rastúci záujem o čpavok ako alternatívu k nafte na diaľkovú prepravu, hoci existuje veľa problémov, ktoré treba vyriešiť, pokiaľ ide o jeho výrobu a spôsob jeho najlepšieho využitia.

Prvá plavba lode Yara Birkeland, ktorá sa uskutočnila 18. Novembra, bola z mesta Horten do hlavného mesta Oslo vzdialeného asi 70 kilometrov. Návšteva hlavného mesta bola zorganizovaná pre partnerov projektu, aby si loď zblízka vyskúšali, a pre členov vlády, vrátane premiéra Jonasa Gahra Størea.

Elektrická autonómna kontajnerová loď Yara Birkeland.

„Sme hrdí na to, že môžeme predviesť prvú plne elektrickú kontajnerovú loď s vlastným pohonom na svete,“ hovorí Svein Tore Holsether, generálny riaditeľ spoločnosti Yara. „Loď zníži 1 000 ton CO2 a nahradí 40 000 jázd nákladnými vozidlami s dieselovým pohonom ročne. Bude prepravovať minerálne hnojivo medzi Porsgrunnom a Brevikom a prispeje k výraznému zníženiu emisií počas prepravy. Toto je vynikajúci príklad ekologického prechodu v praxi a dúfame, že táto loď bude začiatkom nového typu kontajnerovej lode bez emisií.“

Loď Yara Birkeland začne komerčnú prevádzku v roku 2022, pričom súčasne prebehne dvojročné testovacie obdobie navrhnuté na certifikáciu lode ako autonómneho plavidla. Technologická spoločnosť Kongsberg bude zodpovedná za integráciu senzorov a iných systémov pre autonómnu navigáciu, pričom cesta k úplnej autonómii bude zahŕňať aj fázu diaľkového ovládania.

Elektrická autonómna kontajnerová loď Yara Birkeland.