Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pobrežná nabíjacia bója zníži emisie uhlíka z lodí na voľnobehu

Pobrežná nabíjacia bója zníži emisie uhlíka z lodí na voľnobehu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lodný gigant Maersk spája sily s dánskou energetickou spoločnosťou Ørsted, aby spoločne pracovali na novom projekte, ktorého cieľom je znížiť emisie uhlíka vytvárané plavidlami na voľnobehu na mori. Riešením je účelová nabíjacia bója, ktorá dodáva energiu lodiam kotviacim cez noc, pričom prvá demonštrácia technológie sa očakáva na veternej elektrárni na mori koncom roka.

Lodná doprava prispieva k skleníkovým plynom hromadiacim sa v atmosfére a je zodpovedná za približne tri percentá celkových emisií, keďže plavidlá poháňané fosílnymi palivami prepravujú náklad po celom svete. Dokonca aj v pohotovostnom režime tieto plavidlá spaľujú palivo na pomocné operácie, ako je napájanie navijakov, klimatizačných systémov alebo palivových čerpadiel.

Nabíjacia bója bude inštalovaná na veternej elektrárni v Severnom mori koncom tohto roka.

Prostredníctvom svojho vedľajšieho podniku Stillstrom sa Maersk snaží pohltiť tieto emisie tým, že namiesto toho použije čistú a obnoviteľnú energiu. Lode na voľnobehu sa môžu bezpečne pripútať k nabíjacej bóji, ktorá je údajne dostatočne veľká na nabitie batérie na palube servisného plavidla (SOV) alebo hybridného elektrického plavidla. Spoločnosť Maersk hovorí, že technológiu je možné rozšíriť aj na dodávku energie pre väčšie plavidlá, čo lodiam všetkých veľkostí umožní vypnúť motory pri voľnobehu.

Spoločnosti Maersk a Ørsted sa teraz pripravujú na demonštráciu toho, čo označujú ako prvú pobrežnú nabíjaciu stanicu v plnom rozsahu na svete. Jej inštalácia je naplánovaná na tretí štvrťrok tohto roka, pričom bója má byť integrovaná do veternej elektrárne Ørsted v Severnom mori. Tam bude využívať čistú energiu na poskytovanie nočnej energie jednému z SOV spoločnosti Ørsted.

Spoločnosti Maesrk a Ørsted sa pripravujú na demonštráciu prvej nabíjacej bóje svojho druhu pre plavidlá na voľnobehu.