Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Generátor energie z vĺn prekonal očakávania v 12-mesačnom teste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pozoruhodný generátor energie z vĺn UniWave 200 z dielne spoločnosti Wave Swell Energy je morská platforma, ktorá využíva umelý útvar dutiny na vytváranie zmien tlaku vzduchu, ktoré poháňajú turbínu a dodávajú energiu späť na pobrežie. Po roku testovania spoločnosť hlási vynikajúce výsledky.

Systém UniWave je plávajúce zariadenie, ktoré možno odtiahnuť na ľubovoľné pobrežné miesto a pripojiť k miestnej energetickej sieti. Je navrhnuté tak, že vlny tlačia vodu do špeciálne navrhnutej betónovej komory, čím sa vzduch v komore stlačí a vytlačí cez výstupný ventil. Potom, keď voda ustupuje, vytvára silný podtlak, ktorý nasáva vzduch cez turbínu v hornej časti a vyrába elektrickú energiu, ktorá sa prostredníctvom kábla dodáva do distribučnej siete.

Vďaka tomu získava energiu z celého vodného stĺpca, ktorý vstupuje do komory, čo je podľa tímu účinnejšie ako zariadenia na využívanie energie z vĺn, ktoré získavajú energiu len z hladiny alebo morského dna.

Zariadenie UniWave 200 už rok vyrába spoľahlivú a čistú energiu pre ostrov King Island a dosahuje lepší výkon, ako sa očakávalo.

Kľúčovou inováciou WSE je jednosmerná výroba energie. Iné zariadenia, ktoré využívajú rovnaký efekt, používajú obojsmerné turbíny, ktoré si vyžadujú možnosť obrátiť sklon lopatiek alebo presmerovať prúd vzduchu. Spoločnosť WSE tvrdí, že jej konštrukcia umožňuje vytvoriť oveľa lacnejšie a jednoduchšie turbíny, ktoré by mali aj dlhšie vydržať, pretože sa cez ne pri veľkej vlne nestrieka toľko slanej vody. Všetky pohyblivé časti tohto zariadenia sú totiž nad čiarou ponoru, čo by malo prispieť k predĺženiu jeho životnosti a zároveň by malo byť úplne neškodné pre morské živočíchy.

Zaujímavé je, že vďaka svojej konštrukcii sa zariadenie UniWave dá ľahko zabudovať do vlnolamov a morských stien, kde môže využiť projekt ochrany pobrežia pred eróziou a premeniť ho na zdroj čistej energie.

UniWave 200 na mieste pri ostrove King Island v Tasmánii.

Testovacia platforma s výkonom 200 kW bola nainštalovaná minulý rok pri ostrove King Island, ktorý čelí notoricky známemu rozbúrenému moru Bassovho prielivu, ktorý oddeľuje ostrovný štát Tasmánia od austrálskej pevniny. Tam celých 12 mesiacov nepretržite prispievala spoľahlivou čistou energiou do ostrovnej mikrosiete. Tím WSE počas prevádzky vykonal niekoľko živých úprav konštrukcie, čím zlepšil jej výkon nad pôvodné očakávania.

„Naším cieľom bolo dokázať, že technológia konvertora energie z vĺn dokáže dodávať elektrickú energiu do siete v rôznych vlnových podmienkach, a to sa nám podarilo,“ uviedol generálny riaditeľ WSE Paul Geason. „Jedným z kľúčových úspechov bolo dosiahnutie reálnych výsledkov v podmienkach tasmánskeho oceánu, ktoré doplnili modelovanie testov AMC. V niektorých prípadoch výkonnosť našej technológie v oceáne prekonala očakávania vďaka poznatkom, ktoré sme získali v rámci projektu, technologickým zlepšeniam a zdokonaleniam, ktoré sme v priebehu roka vykonali."

UniWave dokáže premeniť projekty na ochranu pred eróziou na čisté zdroje energie.

„Náš tím je nadšený, že sa nám podarilo dosiahnuť mieru premeny energie z vĺn na elektrickú energiu na priemernej úrovni 45 až 50 % v širokom rozsahu podmienok vlnobitia,“ pokračuje. „Je to výrazné zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcimi zariadeniami a ukazuje to, že nastal čas, aby sa energia z vĺn zaradila popri veternej, solárnej energii a skladovaní energie ako súčasť moderného energetického mixu.“

Platforma King Island zostane na mieste minimálne do konca roka 2022 a spoločnosť sa teraz pripravuje na spustenie výroby.

Pozrite si prevádzku testovacej platformy UniWave 200 vo videu na začiatku článku alebo TU.