Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Tokijskom zálive bude uvedený do prevádzky elektrický tanker

V Tokijskom zálive bude uvedený do prevádzky elektrický tanker
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už síce existujú elektrické motorové člny či dokonca elektrické trajekty, no čoskoro by mala byť uvedená do prevádzky aj podstatne väčšia batériovo-elektrická loď. Volá sa tanker e5 a je zaujímavé, že bude slúžiť na dodávku konvenčného paliva do ďalších lodí.

Nová elektrická loď meria na dĺžku 62 metrov a je vyvíjaná v rámci japonského projektu e5, ktorý zastrešuje konzorcium spoločností zaoberajúcich sa námornou dopravou a námornou technológiou. Spoločnosť Kawasaki Heavy Industries pritom navrhuje pohonný systém. Partner projektu, spoločnosť Asahi Tanker, si už zadala objednávku na prvé dva elektrické tankery, ktoré budú slúžiť na dodávku paliva v Tokijskom zálive.

Každý elektrický tanker e5 bude mať hmotnosť 453 ton a bude obsahovať dve súpravy lítium-iónových batérií Orca ESS vyrobené spoločnosťou Corvus Energy, ktorých celková výkonová kapacita je 3 480 kWh - alebo teda 3,5 megawatthodín. Tieto batérie budú poháňať motory s dvoma 300-kW azimutovými dýzami a loď môže dosiahnuť cestovnú rýchlosť asi 10 uzlov (19 km / h). Výdrž batérií na jedno nabitie je v súčasnosti opísaný jednoducho ako „veľa hodín“.

Očakáva sa, že prvý elektrický tanker e5 začne dodávať palivo v roku 2022.

Nielen, že tanker e5 nebude produkovať žiadne emisie CO2, ale jeho elektromotory s hladkým chodom by mali údajne vytvárať menej vibrácií a menej hluku ako tradičné motory. Vďaka tomu by mohli byť podmienky na palube pre posádku pohodlnejšie. V prípade prírodnej katastrofy v oblasti Tokijského zálivu môže loď dodatočne poskytnúť elektrinu záchranným službám.

Tieto dva tankery v súčasnosti stavajú spoločnosti KOA Industry Co. Ltd. a Imura Shipyard. Podľa plánov by malo byť prvé plavidlo uvedené do prevádzky niekedy v budúcom roku, druhé bude nasledovať v roku 2023.