Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orbital O2 chce byť najvýkonnejšou prílivovou turbínou na svete

Orbital O2 chce byť najvýkonnejšou prílivovou turbínou na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Škótska spoločnosť Orbital Marine Power dokončila stavbu, o ktorej tvrdí, že bude najvýkonnejšou prílivovou turbínou na svete. Bude osadená pri Orkneyských ostrovoch, kde bude mať príležitosť preukázať svoju hodnotu pripojením k sieti.

Solárna energia je kľúčovou súčasťou energetického mixu, ktorý nás smeruje k nulovým emisiám uhlíka, no svoju úlohu môže zohrať aj mesačná energia. Keď gravitácia Mesiaca ťahá zemský povrch, tlačí obrovské množstvo vody v oceánoch po celom svete v predvídateľných vzorcoch. Tam, kde je táto voda pretláčaná cez úzke medzery, sa zrýchľuje a je tak možné získať kinetickú energiu tejto masy vody pomocou turbín pod hladinou oceánu. Toto sa nazýva prílivová energia.

Najväčšie dnešné projekty v oblasti prílivovej energie, kórejská prílivová elektráreň na jazere Sihwa Lake a prílivová elektráreň Rance vo Francúzsku, boli postavené za použitia obrovských a mimoriadne drahých podvodných múrov alebo hrádzí. Tieto systémy zatvárajú stavidlá pri odlive, potom ich otvárajú pri prílive, aby využili výškový rozdiel na chod turbín. Fungujú dobre, ale náklady na inštaláciu sú obrovské a potlačenie prirodzeného prietoku vody malo určité negatívne dôsledky na životné prostredie.

Prístup spoločnosti Orbital je zameraný na udržanie čo najnižších nákladov. Používa plávajúce turbíny inštalované v kanáloch, ktoré urýchľujú prílivové toky. Tieto turbínové plošiny sú kotvené k oceánskemu dnu v štyroch bodoch pomocou mimoriadne pevných reťazí, čo znamená, že podmorská práca na ich inštalácii je minimálna, a teda aj rýchla a lacná.

18 metrové ramená držia dve 20 metrové turbíny pod povrchom alebo ich zdvíhajú pre ich lacnú a ľahkú údržbu.

Turbíny sú spojené s hlavnou plošinou obrovskými ramenami a ich obrie lopatky je možné medzi cyklami prílivu a odlivu meniť v opačnom smere, aby sa generovala energia bez ohľadu na to, akým smerom sa voda pohybuje. Energia sa potom dostáva na breh cez hrubé podmorské káble a ramená platformy umožnia vytiahnutie turbín z vody na ich jednoduchú kontrolu a údržbu bez potreby akéhokoľvek prístrojového vybavenia.

Prototyp plávajúcej turbíny SR2000 nainštalovala spoločnosť Orbital už v roku 2017. Mal nominálnu kapacitu 2 MW a za prvý rok svojej činnosti vyprodukoval asi 3 GWh energie, hoci išlo hlavne o platformu pre výskum a vývoj.

Platforma plávajúcej prílivovej turbíny O2 je dimenzovaná na 2 MW a je navrhnutá tak, aby získavala prílivovú energiu oveľa lacnejšie ako inštalácie typu hrádze.

Teraz je dokončená produkčná verzia O2 a očakáva sa, že bude výrazne lepšia. Hodnota je tiež stanovená na 2 MW a jej dva 20-metrové rotory pokrývajú viac ako 600 metrov štvorcových na konci ramien dlhých 18 metrov. Samotná plávajúca plošina je dlhá asi 74 metrov a spoločnosť tvrdí, že „má schopnosť vyrábať dostatok čistej elektriny na uspokojenie dopytu asi 2 000 domácností vo Veľkej Británii a kompenzovať tak približne 2 200 ton produkcie CO2 ročne“.

Pokiaľ ide o tvrdenie spoločnosti Orbital, že O2 bude „najvýkonnejšia prílivová turbína na svete“, tak toto vyhlásenie pravdepodobne bude potrebovať ešte nejaké overenie. Či tak alebo onak, bude to stáť zlomok nákladov ako v prípade veľkých pevných prílivových elektrární. O2 sa pritom dá jednoducho spustiť ako loď a môže doplávať na svoje miesto, kde sa ukotví, pripojí k sieti a uvedie do prevádzky.